Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παπανδρέου: Προχωράμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει.

Αμετακίνητος στις αποφάσεις που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Δεν παρέλειψε να παραδεχτεί το πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας ενώ άσκησε κριτική στις τράπεζες για την ενίσχυση της οικονομίας.

Παπανδρέου: Προχωράμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει.

 Αμετακίνητος στις αποφάσεις που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Δεν παρέλειψε να παραδεχτεί το πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας ενώ άσκησε κριτική στις τράπεζες για την ενίσχυση της οικονομίας.

 
Δεν θα αλλάξει η στρατηγική για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι δεν φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι διαφορετικό από εκείνο των άλλων χωρών αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα πετύχει στην προσπάθειά της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας οφείλεται κυρίως στην κατασπατάληση των πόρων οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, οπως τα stage και στη διαφθορά.

Αναφέρθηκε και στις τράπεζες και τόνισε ότι παρότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεν διοχετευσαν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν κάποιες δικές τους τρύπες και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.

Τόνισε ακόμη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ απάντησε ότι δεν του έχει γίνει καμία τέτοια εισήγηση από το υπουργέιο Οικονομικών.

Εξάλλου σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν τη διεξαγωγή μιας απογραφής, από κοινού με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση, ενώ χαρακτήρισε συμπαθητική την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ Α. Σαμαρά στην Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Παραδοχή του προβλήματος με τα τέλη

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των τελών κυκλοφορίας έδειξε να αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα πληροφορήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμοτερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης, σχετικά με την διγλωσσία που καταλογίζεται στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος θέλει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Εμμέσως επέρριψε κάποιες ευθύνες και στον Τύπο για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι εάν κάποιος μιλήσει με τρεις υπαλλήλους ενός υπουργείου και στη συνέχεια γράψει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει αυτά, τότε δεν θα υπάρχει απλώς διγλωσσία αλλά πολυγλωσσία. Πρέπει, πρόσθεσε, να εποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις.

Επίσης τόνισε ότι από αξιολόγηση θα περνούν όλοι, ακόμη και οι υπουργοί.

Προθυμία για συζήτηση περί εκλογικού νόμου

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι προθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος και ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καποδίστρια 2».

Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος.

Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Σε ερώτηση εξ άλλου αν τα μικρά κόμματα θα είναι τα χαμένα αν ισχύσει το γερμανικό μοντέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό δεν είναι σωστό και οτι αν τα μικρά κόμματα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, θα τις κερδίσουν - και ίσως και περισσότερες- στις περιφέρειες.

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΝΔ στη σύσταση εξετατιστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν γνώριζε το θέμα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είπε ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί.

Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, είπε.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο