Να ξεκινήσει η Κυβέρνηση την φορολογική αναμόρφωση με την κατάργηση του Κ.Β.Σ, ζητά η ΕΣΕΕ

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Δεκέμβριος 2009
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δήλωσε τα εξής: Taxheaven.gr

Δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ σχετικά με τον ΚΒΣ  
 
Ημ/νία Δημοσίευσης: 29/12/2009  

Θέμα: « Να ξεκινήσει η Κυβέρνηση την φορολογική αναμόρφωση με την κατάργηση του Κ.Β.Σ, ζητά η ΕΣΕΕ»

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων δήλωσε τα εξής:

«...Η σκοπιμότητα της δημιουργίας του Κ.Β.Σ. το 1952 αφορούσε την προσπάθεια να μπει μία τάξη στην αγορά, κυρίως ως προς την εμφάνιση των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, ως βάση φορολόγησης των τελευταίων, η οποία είχε εν τέλει επιτυχή έκβαση. Τώρα πλέον η κατάργησή του είναι επιβεβλημένη, στο βαθμό που συνιστά ένα επώδυνο γραφειοκρατικό βάρος με τα πολλαπλά βιβλία και στοιχεία και ένα πρόσθετο άγχος για τον επιτηδευματία. Η παραμικρή παρατυπία, παράλειψη ή ανακρίβεια, είναι ικανή να κρίνει τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία αναληθή και να οδηγήσει στον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών με εξω-λογιστικό τρόπο. Επίσης ο ΚΒΣ έχει υπερφαλαγγιστεί από την εξέλιξη της μηχανογραφημένης πληροφορικής και δεσμευθεί από οδηγίες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται άχρηστο, πεπαλαιωμένο, γραφειοκρατικό, βαρύ, ανεδαφικό και ανεφάρμοστο κείμενο. Ως άμεσο αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις «φορτώνονται» με ανώφελα και αντιπαραγωγικά έξοδα που διογκώνουν αναίτια το κόστος των εμπορευμάτων ή προϊόντων και ταυτόχρονα μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων της Ε.Ε., αφού σε κανένα κράτος δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθέτημα. Θα μπορούσα να παρομοιάσω τον ΚΒΣ με μια σχεδία, που κάποιος οδοιπόρος έφτιαξε για να περάσει έναν ποταμό και μετά το πέρασμα του ποταμού, συνέχισε να την κουβαλά, βραδυπορώντας και αγκομαχώντας στο δρόμο του, ενώ οι περιστάσεις απαιτούσαν γρήγορο και ανάλαφρο περπάτημα.

Η κύρια μέριμνα του Δημοσίου σε ό,τι αφορά την διαχείριση των διαφυγόντων εσόδων του δεν θα έπρεπε να εντοπίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση του Κ.Β.Σ. αλλά στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των φορολογουμένων μέσω της συρρίκνωσης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, της ελάφρυνσης από κυρώσεις για ανύπαρκτες ή επουσιώδεις παραβάσεις και της εν γένει καλοπροαίρετης προσέγγισης του Κράτους στον χειμαζόμενο επιχειρηματία.

Επομένως, ως Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, καταθέτουμε τις εξής συγκεκριμένες προτάσεις για την, μετά τον Κ.Β.Σ., εποχή:

- Ζητούμε να προσδιοριστούν, στο ελάχιστο παραδεκτό, τα βιβλία και τα στοιχεία που πρέπει να τηρούνται από τους επιτηδευματίες για προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών και εμφάνιση πληροφοριών για την συγκρότηση και ανάπτυξη της επιχείρησης γενικά.

- Τήρηση των Βιβλίων με διπλογραφική μέθοδο και σύμφωνα με το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο. Μηχανογράφηση παντού, στην τήρηση βιβλίων, στην έκδοση στοιχείων, στην υποβολή καταστάσεων και δηλώσεων.
- Οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος κ.λπ. να περιοριστούν στο ελάχιστο και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

- Άμεση ενημέρωση του Κεντρικού Υπολογιστή του Δημοσίου, σε κάθε συναλλαγή και ως προς τον εισπραττόμενο και καταβαλλόμενο ΦΠΑ, και ενημέρωση για το ύψος των συναλλαγών γενικά κάθε επιχειρηματία με βάση τον ΑΦΜ.

- Αναθεώρηση ευθυνών και υποχρεώσεων των λογιστών και συγκεκριμένα:
Ο ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής, αλλά και ο μισθωτός, να έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με τον ελεγκτή - λογιστή.

Να εκπροσωπεί την επιχείρηση στις Δ.Ο.Υ., στα ΕΛ.ΚΕ, στα διοικητικά δικαστήρια και γενικά στις δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Να τηρεί τα βιβλία του πελάτη στο γραφείο του, ενώ θα είναι δυνατή η άμεση λήψη πληροφοριών ηλεκτρονικά από τους επιχειρηματίες.

Να υποβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κάθε επιχείρησης.

Να είναι συνυπεύθυνος και να υφίσταται σοβαρές κυρώσεις σε κάθε περίπτωση που αποδεικνύεται ότι καθοδήγησε και παρέσυρε τον επιτηδευματία σε φοροδιαφυγή.

Να είναι εκπρόσωπος της επιχείρησης, και να απαλλάσσει τον νόμιμο εκπρόσωπό της από κάθε επαφή του με την ελεγκτική υπηρεσία.

Να μην εξαιρείται κανείς έμπορος από την διαδικασία τήρησης των ελάχιστων απαραιτήτων βιβλίων και στοιχείων .

Ως απαραίτητα βιβλία κρίνονται τα ημερολόγια απογραφών, ισολογισμού, Γενικό Καθολικό, Αναλυτικά Καθολικά.

Ως απαραίτητα στοιχεία κρίνονται τα τιμολόγια εσόδων, αμοιβών, αποδείξεις λιανικής πώλησης, φορτωτικές για μεταφορές, δελτία αποστολής, αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών .

Σε ιδιαίτερο άρθρο του Εμπορικού Νόμου ή σε ειδικό νομοθέτημα να περιληφθούν ορισμένες διατάξεις περί Εμπορικών βιβλίων και στοιχείων.

Στην ΕΣΕΕ θεωρούμε απαραίτητο να παρακαμφθούν με κάθε τρόπο γραφειοκρατικές διαδικασίες και κάθε πρόσθετο βάρος που δυσκολεύει την ύπαρξη των επιχειρήσεων και συντομεύει την διάρκειά τους με όλα τα δυσμενή για την οικονομία επακόλουθα. Οι επιχειρήσεις μικρές ή μεγαλύτερες χρειάζονται ελαφρύνσεις, χρειάζονται συμπαράσταση, κατανόηση και καθοδήγηση από τις φορολογικές αρχές.

Η ριζική φορολογική αναμόρφωση που επιχειρεί η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της δημόσιας διαβούλευσης του Υπουργείου Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους και θεσμικούς επαγγελματικούς εκπροσώπους οφείλει να ξεκινήσει από την ολοσχερή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.