Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το στοίχημα της παραοικονομίας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε ένα στοίχημα με την παραοικονομία το οποίο αν παιζόταν στα γραφεία στοιχημάτων και κερδιζόταν θα είχε απόδοση μεγαλύτερη από 1.000. Είναι αμφίβολο αν ένας στους χίλιους Ελληνες πιστεύει ότι μπορεί μια κυβέρνηση να εντάξει την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή...

Το στοίχημα της παραοικονομίας.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έβαλε ένα στοίχημα με την παραοικονομία το οποίο αν παιζόταν στα γραφεία στοιχημάτων και κερδιζόταν θα είχε απόδοση μεγαλύτερη από 1.000. Είναι αμφίβολο αν ένας στους χίλιους Ελληνες πιστεύει ότι μπορεί μια κυβέρνηση να εντάξει την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εξαλείψει τη διαφθορά από τον δημόσιο τομέα. Και δεν είναι παράλογοι οι 999 που πιστεύουν ότι δεν μπορεί. Η ελληνική οικονομία- αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα- είναι δομημένη στη λογική του ρουσφετιού, του άδικου κράτους, των διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, του λαδώματος και της μίζας.

Το κακό ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και σήμερα έχει γίνει πλέον πεποίθηση όλων ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς λάδωμα. Το λάδωμα θεωρείται αναγκαία και ικανή προϋπόθεση σε οποιαδήποτε σχέση με τον δημόσιο τομέα. Ορθώς λοιπόν ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η μάχη για τη διάσωση της οικονομίας πρέπει να δοθεί στο πεδίο της διαφθοράς και της παραοικονομίας. Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έθεσε και δεν προσπάθησε να πετύχει αυτόν τον στόχο. ? Η συμμετοχή στην ΕΟΚ
Η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή επανέφερε τη δημοκρατία στη χώρα και υπέγραψε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, οι κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου εκδημοκράτισαν πραγματικά την ελληνική κοινωνία και πραγματοποίησαν την πρώτη εκτεταμένη αναδιανομή του πλούτου σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά διηύρυναν σημαντικά τον ρόλο του κράτους και έδωσαν μεγάλη δύναμη στη γραφειοκρατία των δημοσίων υπαλλήλων και στους συνδικαλιστές που ακόμη εκβιάζουν την ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προώθησε νεοφιλελεύθερες απόψεις με τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων αλλά κατέρρευσε υπό το βάρος σκανδάλων παραδίδοντας μια οικονομία υπό πτώχευση, οι κυβερνήσεις Σημίτη εξυγίαναν τα δημοσιονομικά μεγέθη και εκσυγχρόνισαν την οικονομία, πέτυχαν την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και τη μετάβαση στο ευρώ αλλά δεν προσπάθησαν καν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή εξελέγη με την υπόσχεση της επανίδρυσης του κράτους και δεν κατάφερε τίποτε άλλο πέραν της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και της πλήρους καταστροφής της οικονομίας, κορυφώνοντας ταυτόχρονα τη διαφθορά του Δημοσίου με τους κουμπάρους, τους φίλους και τους ημετέρους.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία λόγω της αγανάκτησης του κόσμου για την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και υποσχόμενη να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, να αυξήσει τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία και να εξυγιάνει την οικονομία.

Η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση αυτή από την προηγούμενη είναι τραγική. Το έλλειμμα είναι τετραπλάσιο από το όριο που επιτρέπει η ΕΕ και το χρέος πολύ μεγαλύτερο του ΑΕΠ. Το αν η χώρα θα χαρακτηρισθεί πτωχευμένη ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη διάθεση των πιστωτών της.

Αν δεν ήμασταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είχαμε πτωχεύσει προ πολλού διότι ουδείς θα μας δάνειζε. Την πραγματικότητα αυτή προσπαθεί να διαχειριστεί σήμερα η κυβέρνηση, η οποία πιέζεται από τις Βρυξέλλες και από τις διεθνείς τράπεζες να πάρει μέτρα μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

Η συνταγή των Βρυξελλών είναι η κλασική: πάγωμα μισθών και συντάξεων, διακοπή όλων των προσλήψεων, μείωση των επιδομάτων, περιορισμός των δημοσίων δαπανών σε όλους τους τομείς, πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών και στοχευμένη αύξηση των φόρων εισοδήματος.

Πηγή Τα Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο