Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προείσπραξη… εισφορών βάσει τζίρου των εταιριών

ΔEΣMH μέτρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία στοχεύει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και στον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Ειδικών για το ασφαλιστικό.

Προείσπραξη… εισφορών βάσει τζίρου των εταιριών              

ΔEΣMH μέτρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία στοχεύει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και στον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, κατέθεσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Ειδικών για το ασφαλιστικό. Ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο εξής δεν θα υπάρξει κανένα κίνητρο για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις οποίες χαρακτήρισε ως καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή το προωθούμενο πρόγραμμα στον ΟΛΠ, τόνισε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλους 42χρονους συνταξιούχους».

Παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθιστά επί της ουσίας απαγορευτική την υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και θα θέτει αυστηρούς όρους για τον υπολογισμό του κόστους από το ΙΚΑ και την εξ ολοκλήρου κάλυψή του από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Aλλωστε ο υπουργός Εργασίας από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της επιτροπής είχε προτείνει την καθιέρωση αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τη σύνδεση των συντάξεων με το ύψος των εισφορών και τον χρόνο εργασίας.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της ηγεσίας του Yπουργείου Εργασίας για καθιέρωση προείσπραξης των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών από την εφορία τους πρώτους μήνες κάθε έτους, ως ποσοστού επί του «τζίρου» των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε συζήτηση και στον κοινωνικό διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα της χώρας και μόνο εάν συμφωνήσει και η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την υλοποίηση των μέτρων από το 2010, περιλαμβάνει για την αυτοχρηματοδότηση του συστήματος:

1. Κατοχύρωση νομικά σταθερής και μόνιμης ρύθμισης οφειλών με εξόφληση των προηγούμενων οφειλών, αίροντας παράλληλα τον ευκαιριακό χαρακτήρα των σημερινών ρυθμίσεων.
2. Αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
3. Μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ. Από την 1η Μαΐου θα αρχίσει ο ολοκληρωμένος και καθολικός ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης.
Νέοι πόροι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
1. Χρηματοδότηση το Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών από την άμεση φορολογία.
2. Eνταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών.
3. Μείωση της εισφοροδιαφυγής θα γίνει με δύο τρόπους: αα. με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων και ββ. με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.
4. Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θα περιορίσει σημαντικά την ανασφάλιστη εργασία των συνταξιούχων.
5. Μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω αφενός της επίτασης των ελέγχων και αφετέρου μέσω της διευκόλυνσης της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.
6. Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
7. Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους.
8. Εξάλειψη όλων των γκρίζων εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε Tαμείου. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι θα ενταχθούν στα Tαμεία, εφόσον ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την υπαγωγή τους στην ασφάλιση.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η ανταποδοτικότητα θα είναι βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θα θεμελιωθεί αναλογική σχέση σύνταξης-εισφορών και χρόνου εργασίας.

Πηγή: Express.gr 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο