Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διαρροή καταθέσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Τα κεφάλαια κατευθύνονται προς την Κύπρο, την Ελβετία και τη Βρετανία, ενώ τοποθετούνται και σε τραπεζικές θυρίδες.

Διαρροή καταθέσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Τα κεφάλαια κατευθύνονται προς την Κύπρο, την Ελβετία και τη Βρετανία, ενώ τοποθετούνται και σε τραπεζικές θυρίδες.

Η αβεβαιότητα την οποία προκάλεσαν οι δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι οι μεγάλες καταθέσεις θα τεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας οδηγεί σε διαρροή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Το φαινόμενο εμφανίστηκε λίγο μετά τις εκλογές, όταν υπήρξε έντονη φημολογία ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις-αποτέλεσμα κυρίως των εκροών που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές-, οι μεγαλοκαταθέτες συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αυτό που τους προβληματίζει πλέον είναι τυχόν εφαρμογή του «πόθεν έσχες» και στις καταθέσεις. Κάτι τέτοιο, όπως λένε, θα ισοδυναμούσε με άρση του τραπεζικού απορρήτου και αναζητούν φορολογικά ασφαλείς προορισμούς για να χρήματά τους.

Σύμφωνα με στελέχη του private banking μεγάλων ελληνικών τραπεζών, τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί το φαινόμενο οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέρος των κεφαλαίων αυτών οδηγούνται στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα σε προορισμούς όπως η Κύπρος, η Ελβετία και η Βρετανία. Ενα μικρότερο μέρος τοποθετείται ακόμη και σε τραπεζικές θυρίδες και παραμένει «παρκαρισμένο» ώσπου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τον προσεχή Φεβρουάριο. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί η ζήτηση για θυρίδες, σε σημείο που σε πολλά τραπεζικά καταστήματα δεν υπάρχει διαθέσιμη θυρίδα. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το φαινόμενο είναι εντονότερο στο private banking και δεν παρατηρείται στα τραπεζικά δίκτυα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή, όταν μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η Citibank, η Royal Βank of Scοtland και η UΒS, κλυδωνίζονταν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλοί μεγαλοκαταθέτες και πελάτες του private banking, έλληνες αλλά και ξένοι, μετέφεραν τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παρείχαν ασφάλεια, καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα. Επιπλέον, προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα η τάση αυτή έχει αντιστραφεί. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν κάτι που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, δηλαδή τα κεφάλαια θα επέστρεφαν στο εξωτερικό όταν τα πράγματα στις διεθνείς αγορές θα ομαλοποιούνταν, ή η τάση αυτή ενισχύθηκε εξαιτίας των φορολογικών μέτρων που φημολογείται ότι θα πάρει η κυβέρνηση. Πάντως, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, το ισοζύγιο παραμένει θετικό.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο