Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επέλαση φόρων & αύξηση αντικειμενικών.

Ο νέος φορολογικός νόμος θα φέρει τα πάνω-κάτω στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στη φορολογία κεφαλαίου (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών).

Επέλαση φόρων & αύξηση αντικειμενικών.

Ο νέος φορολογικός νόμος θα φέρει τα πάνω-κάτω στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στη φορολογία κεφαλαίου (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών).

Το πράσινο φως για νέες επιβαρύνσεις προ των πυλών σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης κ.λπ. άναψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας το κεφάλαιο του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε τον Μάρτιο να ψηφιστεί ο νέος φορολογικός νόμος που θα φέρει τα πάνω-κάτω στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στη φορολογία κεφαλαίου (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών).

Το μπαλάκι στους κοινωνικούς εταίρους πέταξε ο υπουργός και για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (που θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 30% για να πλησιάσουν τις αγοραίες), ενώ υπαινίχτηκε αλλαγή του συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων εν όψει της επαναφοράς του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της φορολογίας γονικών παροχών και κληρονομιών.


Ενα άλλο θέμα που έθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, είναι η προείσπραξη του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με τιτλοποίηση της εις το διηνεκές υποχρέωσης συγκεκριμένων μεγαλοϊδιοκτητών ύστερα από σύμβαση που θα συνάψουν με το υπουργείο Οικονομικών επί τη βάσει κάποιων κινήτρων.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης αναλυτικά στοιχεία για το όργιο της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο η φοροδιαφυγή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% του ΦΠΑ που πληρώνουν οι καταναλωτές, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ των 25 είναι 12%.


Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πολλές από τις αλλαγές, μεταξύ των οποίων η φορολόγηση των μερισμάτων και ο λογιστικός υπολογισμός των κερδών ελεύθερων επαγγελματιών, να ισχύσουν αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2009, δηλαδή για τα φετινά εισοδήματα, ενώ κράτησε για ακόμα μία φορά κλειστά τα χαρτιά του για το ποια εισοδήματα θεωρεί χαμηλά και μεσαία, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν οι επιβαρύνσεις θα αφορούν εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ ή αν το κρίσιμο όριο θα είναι χαμηλότερα.


Με εξαίρεση την αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα, που έχει ενσωματωθεί ήδη στον νέο προϋπολογισμό, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο φόρος στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η φορολογία σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ και κάποια στιγμή θα πρέπει να συγκλίνει με τα ελάχιστα προβλεπόμενα από την ΕΕ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο