Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καμία επέμβαση στη φορολόγηση καταθέσεων & αφορολόγητο με αποδείξεις .

Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα που σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση για την περιστολή της φοροδιαφυγής άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή πιο ισχυρών κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις.

Καμία επέμβαση στη φορολόγηση καταθέσεων & αφορολόγητο με αποδείξεις .

Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα που σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση για την περιστολή της φοροδιαφυγής άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή πιο ισχυρών κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρξει καμία αλλαγή στη φορολόγηση των καταθέσεων με τη φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός μιλώντας  στους ξένους ανταποκριτές προσπάθησε να καθησυχάσει τους καταθέτες που έχουν θορυβηθεί με την εφαρμογή του διευρυμένου πόθεν έσχες που προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι «δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε κάτι σχετικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων και αυτό θέλω να κάνω απολύτως σαφές, για να μην υπάρχει κάποιος φόβος γύρω από διαφορετικού τύπου φορολόγηση των καταθέσεων από τη σημερινή».

Για την καθολική εφαρμογή του  πόθεν έσχες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα υπάρξει μια διαδικασία αποτύπωσης στις φορολογικές δηλώσεις των συνολικών στοιχείων εισοδήματος, περιουσίας και διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους.


Επίσης ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, θέμα το οποίο θα τεθεί στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.  Όπως είπε έχει μια «γενική επιφύλαξη για παρόμοια μέτρα αμνήστευσης, ειδικά όταν δεν συνδέονται με πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα». Παρ' όλα αυτά «θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσουμε στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου». Υπενθύμισε, ωστόσο ότι «παρόμοιες προσπάθειες νομιμοποίησης καταθέσεων, χρημάτων κ.ο.κ. που βρίσκονται στο εξωτερικό ή που είναι κρυμμένα στο μαξιλάρι, έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά δεν ήταν πάντα πολύ επιτυχημένες».

 
Αφορολόγητο με αποδείξεις
 

Ο υπουργός αναφερόμενος στα μέτρα που σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση για την περιστολή της φοροδιαφυγής άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή πιο ισχυρών κινήτρων προς τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις.

«Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι έχουμε κάποιο ιδιαίτερο DNA φοροφυγάδων. Η φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου συστήματος, που είτε την επιτρέπει, είτε την ενθαρρύνει, είτε δεν την τιμωρεί» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «Αλλάζοντας τις διαδικασίες, έτσι ώστε να την αποθαρρύνεις, να υπάρχουν κίνητρα για τον καθένα να ζητάει για παράδειγμα αποδείξεις, αλλά και (να υπάρχει) πολύ αυστηρή τιμωρία γι’ αυτούς που κάνουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή, βελτιώνεις σταδιακά και μειώνεις το πρόβλημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχει υποβληθεί πρόταση για την σύνδεση της αξίας των αποδείξεων, που κάθε φορολογούμενος θα λαμβάνει από επιτηδευματίες και θα προσκομίζει στην Εφορία, με το ύψος του ατομικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.  Παραλλαγή της πρότασης αυτής αποτελεί η εισήγηση που υπεβλήθη χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών. Ο πρόεδρος και ο α’ αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ.κ. Χρ. Γιαννόπουλος και Γ. Κορομηλάς παρουσίασαν μια σημαντική πρόταση, σύμφωνα με την οποία:

-         Ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου θα πρέπει να γίνεται με έκπτωση από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα, του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιεί κατ’ έτος, εφόσον προσκομίζει τις σχετικές αποδείξεις με τη φορολογική του δήλωση.

-          Ειδικά για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο να αναγνωρίζεται έκπτωση 7.000 ευρώ άνευ αποδείξεων και από κει και πέρα όποιες αποδείξεις προσκομίζει να αφαιρούνται ως επιπλέον έκπτωση.

Πηγή Ημερησία
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο