Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δύο νέες κλίμακες για τη φορολογία των εισοδημάτων. - Προτάσεις του ΙΟΦΜ στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου .

Δύο νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προτείνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΜ) σε έκθεσή του που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Δύο νέες κλίμακες για τη φορολογία των εισοδημάτων.

Προτάσεις του ΙΟΦΜ στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου .

Δύο νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προτείνει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΜ) σε έκθεσή του που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Οπως αναφέρει το ΙΟΦΜ, η ουσιαστική απλοποίηση και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, με το κλείσιμο όλων των παραθύρων που δίνουν τη δυνατότητα της φοροαποφυγής, πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα. Η μεθοδευμένη φοροδιαφυγή έχει δικούς της κανόνες, οι οποίοι, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τους παραδεκτούς κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζεται και λειτουργεί η αγορά, στηρίζονται στο υφιστάμενο πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα. Το Ινστιτούτο παραθέτει δύο προτάσεις για τη διαμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η πρώτη πρόταση μπορεί να υιοθετηθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας εξ αρχής ενός νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, ενώ η δεύτερη πρόταση μπορεί να υιοθετηθεί στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Επισημαίνεται επίσης ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να είναι η ίδια για μισθωτούς και συνταξιούχους και για όσους δηλώνουν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Η πρώτη φορολογική κλίμακα δεν έχει καθόλου αφορολόγητο, αλλά προτείνεται ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος να γίνεται με έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα, του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιούνται κατ΄ έτος. Ειδικά και μόνο για συνταξιούχους να θεωρείται ότι έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους μέχρι 7.000 ευρώ άνευ παραστατικών. Τα οφέλη από την αποδοχή αυτής της πρότασης είναι σύμφωνα με τον ΙΟΦΜ τα εξής:

* Περιορισμός του παρεμπορίου. Κάθε πολίτης, έχοντας ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο, θα πραγματοποιούσε τις αγορές του ή/ και θα λάμβανε τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες από τους νόμιμους επαγγελματίες, συνεπώς η οποιαδήποτε συναλλαγή με το παρεμπόριο θα καθίστατο ασύμφορη. * Περιορισμός της φοροδιαφυγής. Κάθε πολίτης, έχοντας ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο, θα απαιτούσε για κάθε συναλλαγή του να λάβει το αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο. Κατά συνέπεια θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ και από τη φορολογία εισοδήματος των επιτηδευματιών.

* Ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες.

Η δεύτερη προτεινόμενη κλίμακα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, προβλέπει αύξηση του αφορολογήτου για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος στα 14.000,00 ευρώ και προσθήκη κλιμακίων με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και τιμαριθμοποίηση του αφορολογήτου κατ΄ έτος. Επίσης, προτείνεται μέρος του αφορολογήτου με τις δαπάνες που εκπίπτουν, αφού πρώτα επαναδιατυπωθεί στο σύνολό του με την προσθήκη και άλλων περιπτώσεων.

Ακόμη προτείνεται η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους των οποίων το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας.

Πηγή  Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο