Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες»

Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες».
Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

«Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας»

Ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

Πρόκειται, συνέχισε, για μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.

Φορολογικό σύστημα

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το διάλογο που θα αρχίσει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρόκειται για ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα, την ένταξη των μερισμάτων στην κλίμακα, την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων διαβίωσης και το λογιστικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το δούμε και αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου. Τόνισε πάντως, ότι "δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων".

Κερδοσκοπικά παιχνίδια

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".

«Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την προστασία του ευρώ»

Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Τέλος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με εφέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο