Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Προτεραιότητα η ρευστότητα στις επιχειρήσεις» - Λούκα Κατσέλη: Ανάσα η αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του «Τειρεσία».

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων και πληρωμής οφειλών. Αυτό επισήμανε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

«Προτεραιότητα η ρευστότητα στις επιχειρήσεις»

Λούκα Κατσέλη: Ανάσα η αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του «Τειρεσία».

 Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων και πληρωμής οφειλών. Αυτό επισήμανε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Με το σχετικό νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση να αναστείλουν την εξυπηρέτηση χρεολυτικών δόσεων για δύο χρόνια και να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις, στοχευμένα και υπό προϋποθέσεις, και για ενήμερες οφειλές, είπε η υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του «Τειρεσία», «δίνοντας πραγματική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν νέο βιβλιάριο επιταγών σε επιχείρηση η οποία το στερείται, εφόσον παρέχεται εγγύηση από τρίτο πρόσωπο και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά επιταγή. Σε ό,τι αφορά τον «Τειρεσία», προβλέπεται η διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση νόμου.

Επίσης, από το χρονικό σημείο που απαγορεύεται η εμφάνιση των ακάλυπτων επιταγών στις μαύρες λίστες επέρχεται και η άρση του διοικητικού μέτρου της στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών που τυχόν έχει επιβληθεί εξαιτίας αυτών.

Επιπλέον η κ. Κατσέλη επισήμανε τεράστιες καθυστερήσεις στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων. «Μόνο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου έχουν συσσωρευθεί αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης 7,7 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει εκκρεμότητες περίπου 350 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο,μόνο για το 2009. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης» είπε η κυρία Κατσέλη.

Εξάλλου τέσσερα αλληλένδετα θέματα που έχουν κρίσιμη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχαν πριν από το Γενικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπί λη και οπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος , ενώ ο τελευταίος «φωτογράφισε» τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα πράσινης ανάπτυξης, συμβολής του επιχειρηματικού κόσμου στην κατεύθυνση του νέου αναπτυξιακού προτύπου, τόνωσης της επιχειρηματικότητας με νέες δράσεις για τους επιχειρηματίες που θα αναπτύξουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Βασικό ζητούμενο είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε λειτουργία φιλική περιβαλλοντικά.

Για το φορολογικό ο κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και είπε ότι «χρέος της πολιτείας είναι να εντοπίσει πλέον όχι τους κατέχοντες που πληρώνουν, αλλά τους έχοντες που δεν δηλώνουν».

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο