Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι καταθέσεις θα δηλωθούν στην εφορία χωρίς αναδρομικό έλεγχο Φορολογικό «μπλόκο» από το υπ. Οικονομικών. Αντικειμενικό σύστημα για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων σε συνδυασμό με καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες

Προωθεί νέο αντικειμενικό σύστημα για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες.

Φορολογικό «μπλόκο» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Προωθεί νέο αντικειμενικό σύστημα για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες.

Την ίδια ώρα δίνει κίνητρο για τη δήλωση όλων των καταθέσεων καθώς όπως διευκρίνισε χθες ο  κ. Παπακωνσταντίνου η σχετική ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική  ισχύ.

Δηλαδή στις δηλώσεις του 2011 που θα καταγραφούν οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες έως τα τέλη του 2010 δε θα υπάρξει αναδρομικός έλεγχος για το πόθεν έσχες.

Από εκεί και πέρα αν μέσα στα επόμενα χρόνια παρατηρηθεί  κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα γίνεται έλεγχος.

Σε ερώτηση για την δήλωση των καταθέσεων και την εξακρίβωση του πόθεν έσχες ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε:

«Οι ρυθμίσεις οι οποίες αναλαμβάνονται, έχουν κυρίως ισχύ από εδώ και πέρα και δεν έχουν αναδρομική ισχύ».

 Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι στα «σκληρά μέτρα εναντίον των φοροφυγάδων» θα περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και η εκτεταμένη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» από τα εισοδήματα του 2010 που θα δηλωθούν στο Ε1.

 Επίσης ο  υπουργός προανήγγειλε σταδιακή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ειδικότερα για τα αντικειμενικά κριτήρια ξεκαθάρισε ότι αυτά θα εφαρμόζονται για την επιλογή των φορολογουμένων που θα υπόκεινται σε έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κριτήρια για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αποτελέσουν μεταξύ άλλων:    

-    Τα εισοδήματα και η επαγγελματική δραστηριότητα. Όσοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το μέσο εισόδημα κάθε επαγγελματικού κλάδου θα μπαίνουν αυτομάτως στο στόχαστρο  των φοροελεγκτών. Για παράδειγμα στην περίπτωση που το μέσο εισόδημα των γιατρών είναι 20.000 ευρώ, όσοι δηλώνουν κάτω από αυτό το εισόδημα αυτομάτως θα αντιμετωπίζουν τον έλεγχο της εφορίας.

-     Οι επαγγελματικές δαπάνες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα δηλώνουν πολύ μεγάλες δαπάνες θα ελέγχονται ως  ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

-      Ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που  θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά στην φορολογική δήλωση. Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών. 

-     Η πολυτελής διαβίωσης. Η εφορία θα περνάει από «κόσκινο» τις φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογουμένων που θα δηλώνουν ότι δαπανούν μεγάλα ποσά σε εστιατόρια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς κλπ ενώ την ίδια δηλώνουν πολύ μικρά εισοδήματα.  

Σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.

Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα ελέγχονται για το εάν δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα και κέρδη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.Πηγή ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο