Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αντιπαράθεση εμπορικών συλλόγων-ΣΕΛΠΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές .

THN έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων προκάλεσε η επαναφορά από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης του πάγιου αιτήματός του για άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές τον Δεκέμβριο και οκτώ Κυριακές στο σύνολο του έτους.

Αντιπαράθεση εμπορικών συλλόγων-ΣΕΛΠΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές .            

 THN έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων προκάλεσε η επαναφορά από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης του πάγιου αιτήματός του για άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές τον Δεκέμβριο και οκτώ Κυριακές στο σύνολο του έτους.

Το θέμα ετέθη από τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρο Βάρδα στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Εμπορικών Συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας. Από την πλευρά του υπουργείου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, που ρωτήθηκε για τη θέση του υπουργείου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές μέσα στον Δεκέμβριο, σημείωσε ότι μετά την υποβολή του αιτήματος από τον ΣΕΛΠΕ, το θέμα είναι υπό διαβούλευση και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και οι ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομίας θα γίνουν, το αργότερο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας στη χθεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και όχι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ευθύνεται για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων και προσθέτει: «αν και πιστεύουμε ότι η αιτία των προβλημάτων των επιχειρήσεων είναι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης εν τούτοις προχωρήσαμε σε μια γενναία διεύρυνση του ωραρίου καθ'Α όλη την εορταστική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι κάθε άλλη κίνηση προς την κατεύθυνση διεύρυνσης ωραρίου, όχι μόνο δεν θα συμβάλει στη μεγέθυνση του τζίρου, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ατομικές και απασχολούν το προσωπικό τους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και είναι βέβαιο πως η αμφιλεγόμενη αύξηση του τζίρου θα υπερκαλυφθεί από την κάθε είδους επιβάρυνση».

Την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε αλλαγή του ήδη θεσμοθετημένου ωραρίου εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο –σημειώνει με ανακοίνωσή του– είναι αρκετά ισχυρό και ικανοποιητικό και καλύπτει τις ανάγκες του Eλληνα καταναλωτή. «Ο καταναλωτής» σημειώνει ο ΕΣΘ «στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα. Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι η καταναλωτική κίνηση θα αυξηθεί με τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής, ή ότι ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη, θα καλύψει το αυξημένο λειτουργικό κόστος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων». Την αντίθεσή τους εκφράζουν επίσης η ΓΣΕΕ, αλλά και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας σημειώνοντας ότι επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα προβλήματα της διεθνούς κρίσης και της ελληνικής οικονομίας, που πλήττουν βαρύτατα τους εργαζομένους και τις μικρές επιχειρήσεις για να επιβληθούν τα μακροχρόνια σχέδια των πολυεθνικών και των μεγαλο-καταστηματαρχών.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο