Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Παπακωνσταντίνου: «είμαστε αποφασισμένοι για διορθωτικές αλλαγές»

Άρθρο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη «Wall Street Journal» και άλλα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία.

Παπακωνσταντίνου: «είμαστε αποφασισμένοι για διορθωτικές αλλαγές»

 Άρθρο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη «Wall Street Journal» και άλλα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία.

«Αναστολή της δυσπιστίας» έναντι της Ελλάδας ζητά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι για διορθωτικές αλλαγές».

Σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Wall Street Journal» με τίτλο «Το ελληνικό πρόβλημα», ο κ. Παπακωνσταντίνου περιγράφει με μελανά χρώματα τη δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση και παρουσιάζει τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει προκειμένου να αντιστραφεί το «δυσμενές οικονομικό κλίμα».

Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας σημειώνει την «πολιτική βούληση», αλλά και τη «συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» που διαθέτει η κυβέρνηση και που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σ' αυτό το δρόμο. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε περικοπή των προσλήψεων στο δημόσιο, ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση μέχρι τον επόμενο Μάρτιο και προτάσεις για αλλαγές στο δοκιμαζόμενο από ελλείμματα ασφαλιστικό σύστημα μέχρι τον Απρίλιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η κυβέρνηση «κινήθηκε γρήγορα» για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας με το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από πολιτικές παρεμβάσεις, προσθέτοντας επίσης ότι ο απώτερος στόχος είναι η προώθηση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, με τη λήψη μέτρων όπως η περιστολή της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της έλλειψης διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, η φιλελευθεροποίηση των αγορών και η στροφή των δημοσίων επενδύσεων σε νέες περιοχές όπως η «πράσινη οικονομία».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «οι πραγματικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο» και υπογραμμίζει ότι η «αναστήλωση της ελληνικής αξιοπιστίας δεν θα γίνει σε μία νύκτα», καθώς «οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται σήμερα θα παράγουν αποτελέσματα στο μέλλον."

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έγιναν αρκετές αναφορές προκειμένου να περιγραφεί το δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. «Οι σχολιαστές χρησιμοποίησαν τα πάντα, από τους Άθλους του Ηρακλή έως το Μύθο του Σίσυφου, και μάλιστα περιέγραψαν την Ελλάδα ως την Ισλανδία του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή κατέφθασαν σκληρές προειδοποιήσεις εκ μέρους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των αγορών, με το κόστος των ελληνικών ομολόγων αλλά και το κόστος ασφάλισης αυτών να έχει ενισχυθεί. Τελικά, ο ουρανός θα μας πέσει στο κεφάλι; Η απάντηση είναι όχι», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «έως το τέλος του έτους αναμένουμε μία έκθεση από ανεξάρτητους ειδικούς οι οποίοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για αναζωογόνηση του προϋπολογισμού, ενώ μέσω αυτών η μέθοδος κατάρτισής του θα είναι μακροχρόνιας διάρκειας και για πρώτη φορά οι χρηματοδοτήσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα».

Αναφορές για Ελλάδα

Στο μεταξύ, η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και οι πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του θέματος συνεχίζουν να απασχολούν την ειδησεογραφία σε αμερικανικά έντυπα.

Σε ακόμη ένα σχετικό άρθρο της «Wall Street Journal», που επικαλείται ανώνυμους υψηλούς αξιωματούχους, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση της Ελλάδας να πουλήσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κινεζικές τράπεζες σε μία προσπάθεια να χρηματοδοτήσει εκ νέου το «τεράστιο δημόσιο χρέος» της χώρας, όπως σημειώνεται. Στο άρθρο περιλαμβάνονται δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος σημειώνει ότι «αν συνεχίσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, θα βρεθούμε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να μην είμαστε σε θέση να αντλήσουμε ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαιτίας της πιθανότητας να μην γίνουν δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Παρόμοιο σε περιεχόμενο άρθρο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της «New York Times», στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι ενώ στην αρχή της οικονομικής κρίσης, οι διαβεβαιώσεις της Γερμανίας πως οι χώρες της Ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κάλυψη των πληρωμών τους μπορούν να υπολογίζουν σε βοήθεια, είχε αποτρέψει τη δημιουργία επιπλέον άγχους στις αγορές αυτές, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει ριζικά καθώς κάποιες χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται, είναι αντιμέτωπες με «αβυσσαλέα ελλείμματα» στον προϋπολογισμό τους και ολοένα αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται επίσης οι οικονομίες της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ιταλίας.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο