Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Την επίσπευση του διαλόγου για το Φορολογικό αποφασίζει η κυβέρνηση, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για άμεσα μέτρα.

Με επιστολή-πρόσκληση την επόμενη εβδομάδα προς τους εμπλεκόμενους φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, έμποροι, βιοτέχνες, εφοριακοί, οικονομολόγοι κ.ά.), ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους καλεί να ορίσουν τους εκπροσώπους τους που θα συμμετάσχουν στον διάλογο, ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες.

Την επίσπευση του διαλόγου για το Φορολογικό αποφασίζει η κυβέρνηση, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για άμεσα μέτρα.

Με επιστολή-πρόσκληση την επόμενη εβδομάδα προς τους εμπλεκόμενους φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, έμποροι, βιοτέχνες, εφοριακοί, οικονομολόγοι κ.ά.), ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους καλεί να ορίσουν τους εκπροσώπους τους που θα συμμετάσχουν στον διάλογο, ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και η δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες.

Ιανουάριο στη Βουλή

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί την επίσπευση του διαλόγου για το Φορολογικό και δεν κρύβει την πρόθεσή του να φέρει στη Βουλή, νωρίτερα κατά δύο μήνες, τον Ιανουάριο, το σχετικό νομοσχέδιο. Η επίσπευση του διαλόγου έχει άμεση σχέση με τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητεί διαρθρωτικά μέτρα τώρα και ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών την προσεχή εβδομάδα (1 και 2 Δεκεμβρίου) όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό, αλλά και θα αποτυπώσει τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Στο τραπέζι του διαλόγου για το Φορολογικό αναμένεται να τεθούν «10»» καίριοι τομείς, επί των οποίων το ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί από την προεκλογική περίοδο και αφορούν:

1 Την ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Υπό συζήτηση είναι το εύρος των εισοδηματικών κλιμακίων και των συντελεστών φορολόγησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειωθεί ο βασικός συντελεστής 25% -πληροφορίες μιλούν για 15-20%, καθώς και ότι δεν θα αυξηθεί ο ανώτατος συντελεστής.

2 Κόβονται με το μαχαίρι τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (ετησίως δηλώνονται 17 δισ. ευρώ) πλην τόκων καταθέσεων και πιθανότατα αποζημιώσεων από απόλυση ή συνταξιοδότηση και εξετάζονται περισσότερες από 950 φοροαπαλλαγές πλέον των 7,5 δισ. ευρώ.

Διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη

3 Στον τομέα των επιχειρήσεων έχει μιλήσει για διαχωρισμό του τρόπου φορολόγησης διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών και ως προς τους συντελεστές φορολόγησης θυμίζει πως μειώθηκαν 10 ποσοστιαίες μονάδες στην τριετία 2005 -2007.

4 Η αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλότερο αφορολόγητο (σ.σ. πιθανότατα 300.000 ευρώ για άγαμο ή 600.000 ευρώ για έγγαμο) αποτελεί βασική δέσμευσή της.

5 Επαναφορά του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο που ίσχυε παλαιότερα.

6 Νέο σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

7 Αναζήτηση μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής, με εντατικοποίηση ελέγχων, διασταυρώσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ώστε να δικαιολογείται από το εισόδημα οτιδήποτε αποκτάται ή συντηρείται, με ουσιαστική ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες».

8 Η φορολόγηση των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια.

9 Η φορολόγηση της υπεραξίας από τις μετοχές που έχει αναβληθεί για 1.1.2010.

10 Ριζική αλλαγή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο