Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά.

Η φορολογία στα ακίνητα και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, επτά φορείς.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά.

Η φορολογία στα ακίνητα και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, επτά φορείς.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, Κ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, Χρ. Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΕ (φοροτεχνικών), Ορ. Σεϊμένης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδας, Δ. Καψιμάλης και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Ιω. Ρεβύθης.

Αρχικά ο κ. Παξινός ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συζήτηση για την επαναφορά ΦΠΑ, στις δικηγορικές αμοιβές. Επιπλέον, χαρακτήρισε «εύκολο στόχο» τα ακίνητα, επισημαίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά, ενώ ανέφερε ότι η φορολογική συνείδηση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από τα «πάνω». «Πρέπει να δοθεί μια άλλη αντίληψη στη λειτουργία ενός κράτους. Πρώτα το κράτος πρέπει να είναι αξιόπιστο και μετά ο πολιτης», είπε ο κ. Παξινός.

Ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι διεθνώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα και το κράτος οφείλει να το προστατεύει και όχι να το διώκει.

«Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ακίνητη ιδιοκτησία δεν ανήκει σε καμιά οικονομική ολιγαρχία, αλλά είναι κατά κανόνα καρπός της εργασίας και της αποταμίευσης μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, νομοθετικές ρυθμίσεις κάθε είδους, οι οποίες θίγουν ή αποδυναμώνουν τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αντίκεινται ευθέως στο Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Παραδιάς και πρόσθεσε πως «οι σημερινές δημοσιονομικές ανάγκες και η γνωστή αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες στρέφει την κυβέρνηση στο να επιβάλει δυσβάστακτα βάρη επιλεκτικά και μόνον σε όσους έχουν ακίνητη ιδιοκτησία».

Επίσης, ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε «αμφίβολης συνταγματικότητας» την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και υποστήριξε πως δεν πρέπει τα ξενοίκιαστα και δεσμευμένα ετοιμόρροπα και ημιτελή ακίνητα να υπόκεινται σε φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Βλαχάκης ανέφερε ότι το Δημόσιο έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να μη συντάσσονται τα νομοσχέδια στα γραφεία χωρίς να συζητούνται με τους αρμόδιους φορείς. Επισήμανε δε, ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις, χωρίς να τις προσδιορίσει.

Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει κάθετη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, επισημαίνοντας ότι το 2008 η πτώση ανήλθε σε 40% και το τρέχον έτος σε 30%, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά τις εξαγγελίες για την επαναφορά του φόρου κληρονομιάς.

Ο κ. Καψιμάλης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος στα ακίνητα, που δεν είναι μισθωμένα ή στα καταστήματα που είναι ξενοίκιαστα και διέβλεψε ότι ο κλάδος των κατασκευαστών θα οδηγηθεί στην ανεργία. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι επενδύσεις «προσγειώνονται» στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο κ. Ρεβύθης ανέφερε ότι «το υπουργείο Οικονομικών γι ακόμη μια φορά κάνει επιδρομή στα ακίνητα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των αντικειμενικών τους αξιών» και πρόσθεσε πως «οι επενδύσεις και οι καταθέσεις των Ελλήνων μεταφέρονται στο εξωτερικό και σε off-shore εταιρίες».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της πως υπάρχουν ακίνητα που έχουν αγοραστεί με δάνεια και με την πρόσθετη φορολόγηση θα επωμιστούν νέο βάρος, το οποίο πιθανόν να τα οδηγήσει στην περιουσία των τραπεζών.

Ο κ. Σεϊμένης, τέλος, ανέφερε ότι «η χρηματαγορά χρειάζεται βοήθεια, ανάλογη με αυτή που δέχθηκε πρόσφατα ο χώρος του αυτοκινήτου».

Πηγή Α.Π.Ε.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο