Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σαφάρι για εισφορές, οφειλές στα Ταμεία .

24 Νοέμβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΕΝΤΑΣΗ των ελέγχων στις επιχειρήσεις και νέο σύστημα είσπραξης οφειλών ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, θέμα που θα περιλαμβάνεται στα μέτρα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σαφάρι για εισφορές, οφειλές στα Ταμεία.
   
ΕΝΤΑΣΗ των ελέγχων στις επιχειρήσεις και νέο σύστημα είσπραξης οφειλών ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, θέμα που θα περιλαμβάνεται στα μέτρα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι (239.151 στο ΙΚΑ και άλλοι 225.000 στον ΟΑΕΕ) αδυνατούν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, να πληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα χρέη προς το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ έχουν αυξηθεί κατά 176,57% από το 2003 και στα τέλη του 2009 έφτασαν, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, στα 4,6 δισ.

ευρώ. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών οι οφειλές στο τέταρτο δίμηνο του 2009 ανέρχονται σε 184 εκατ. ευρώ (+35% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2008).

Μεγάλη πληγή για τα έσοδα των Ταμείων είναι και η εισφοροδιαφυγή. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και τα μέτρα, παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού στερεί 8 δισ. ευρώ ετησίως από το σύστημα. Πρόσθετη πληγή αποτελούν και οι απλήρωτες οφειλές των ιδιωτών και του Δημοσίου, που αυξάνονται παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, 1.100.000 απασχολούνται χωρίς ασφάλιση και αν περιοριζόταν κατά 20% η εισφοροδιαφυγή, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα κέρδιζε 7 χρόνια ζωής, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κίνητρο ασφάλισης (έλλειψη προσαυξήσεων στις συντάξεις).

Ένας στους τρεις δεν καταβάλλει τις εισφορές του
Μιλώντας χτες στο ράδιο Θέμα ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης τόνισε: «Για μας αυτήν τη στιγμή η βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των πόρων των Ταμείων, αλλά και η σωστή διαχείρισή τους. Αυτό σημαίνει, να μπορέσουν τα Ταμεία να εισπράξουν τους θεσμοθετημένους πόρους, κάτι που δεν γίνεται σήμερα, και αυτοί οι πόροι να μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά, να έχουμε καλύτερες παροχές». «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε», πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης, «ένας στους τρεις δεν καταβάλλει τις εισφορές που αφορούν τη δική του ασφάλιση, και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τον ΟΑΕΕ που τον προηγούμενο χρόνο χρειάστηκε περίπου 850 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καταβάλει συντάξεις».

Συνταγή ιδιωτικής ασφάλισης
Στην αποκαθήλωση του σημερινού συνταξιοδοτικού καθεστώτος για τους νέους ασφαλισμένους και τη δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος, στο οποίο η σύνταξη θα καθορίζεται με βάση τις εισφορές και δεν θα υπάρχουν όρια ηλικίας, οδηγεί μελέτη του επίκουρου καθηγητή Πλ. Τήνιου για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Στο νέο σύστημα, μεγάλη συμμετοχή θα έχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ενώ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο καθένας θα παίρνει ανάλογα με το τι θα δίνει.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης