Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Κίνδυνος για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ από το αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 52 δισ. ευρώ.

Στα 52 δισ. ευρώ (!) έχει εκτιναχθεί το αναλογιστικό έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής του Ταμείου, Κ.Παπαθανασίου, σε επιστολή του με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, την οποία αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Κίνδυνος για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ από το αναλογιστικό έλλειμμα ύψους 52 δισ. ευρώ.

Στα 52 δισ. ευρώ (!) έχει εκτιναχθεί το αναλογιστικό έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής του Ταμείου, Κ.Παπαθανασίου, σε επιστολή του με ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, την οποία αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Η επιστολή αυτή εστάλη στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε μία προσπάθεια του κ. Παπαθανασίου να βρεθούν λύσεις στα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, μετά το ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ αναφέρει ότι το αναλογιστικό έλλειμμα ανέρχεται στα 51,991 δις, ποσό που αποτελεί το 35% του συνολικού ενεργητικού του Οργανισμού.

Οι βασικές αιτίες, κατά τον κ. Παπαθανασίου είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

1) Η ετήσια αύξηση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών σε ποσοστά μεγαλύτερα του πληθωρισμού και της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής.

2) Η εισφοροδιαφυγή και το παρεμπόριο. Υπολογίζεται ότι το 20-25% των ασφαλισμένων (περίπου 200.000 άτομα) δεν καταβάλλει εισφορές.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς, όπως τονίζει, «οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική αδυναμία, ακόμα και την οικονομική ένδεια στην οποία λόγω ατυχιών ή οικονομικής δυσπραγίας έχουν περιέλθει».

3) Οι υψηλές, σε σύγκριση με τις εισφορές, συντάξεις. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 110% κατά μέσο όρο, έναντι 70% στο ΙΚΑ για 35 έτη ασφάλισης.

4) Η επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους (2,69 προς 1), όταν για να είναι βιώσιμο το σύστημα η σχέση αυτή πρέπει να είναι 4 ασφαλισμένοι προς 1 συνταξιούχο.

5) Οι μεγαλές αυξήσεις στις δαπάνες περίθαλψης κατά 16,5% σε 692 εκατ. ευρώ το 2008.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο