Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα 5 μέτρα για τη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιδιώκεται δραστικός περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2008 εκτινάχθηκε στα 8 δις. ευρώ από 5,5 δις. που ήταν το 2005 αλλά επιχειρείται και το σπάσιμο της «φούσκας» στις τιμές των φαρμάκων.

Τα 5 μέτρα για τη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Με τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιδιώκεται δραστικός περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2008 εκτινάχθηκε στα 8 δις. ευρώ από 5,5 δις. που ήταν το 2005 αλλά επιχειρείται και το σπάσιμο της «φούσκας» στις τιμές των φαρμάκων.

Μειώνονται κατά 40% οι τιμές στα 6.000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ενώ θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση από το ιατρείο και το ασφαλιστικό ταμείο μέχρι και το φαρμακείο...

Με τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε  η κυβέρνηση επιδιώκεται δραστικός περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία το 2008 εκτινάχθηκε στα 8 δις. ευρώ από 5,5 δις. που ήταν το 2005 αλλά επιχειρείται και το σπάσιμο της «φούσκας» στις τιμές των φαρμάκων. Εκτιμάται ότι το 45% της τιμής ενός σκευάσματος πηγαίνει στους γιατρούς και τους ιατρικούς επισκέπτες για την προώθησή του με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των ασφαλισμένων και των ταμείων τους.

Στις σχετικές δηλώσεις που έκαναν χθες οι υπουργοί Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, τονίστηκε μάλιστα πως η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού δεν νοείται χωρίς πρώτα να επιλυθεί το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόνο το ΙΚΑ δαπανά 5 δις. ευρώ για φάρμακα...

Σημαντικό όφελος της τάξης του 1,5 δις. ευρώ, όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επέρχεται από τα πέντε μέτρα για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κ. Κατσέλη:

1. «Παγώνουν» οι τιμές στα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν ζητηθεί αυξήσεις. Πληροφορίες θέλουν να είναι γύρω στα 450.

2. Επανατιμολογούνται  τον Φεβρουάριο 6.000 φάρμακα με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι επανατιμολόγηση στα σκευάσματα έχει να γίνει από το 1997. Ακόμη και πρόσφατα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης (μέσος όρος τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε.) συνολική επανατιμολόγηση δεν έγινε. Πληροφορίες θέλουν με τον τρόπο αυτό να πέφτουν κατά -30% οι τιμές. Κι αυτό επειδή η προηγούμενη τιμολόγηση λάμβανε υπόψη το μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. συν την Ελβετία (ακριβότερη).

3. Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των αντίγραφων φαρμάκων. Μέχρι τώρα αυτά έπαιρναν τιμές στο 80% του πρωτότυπου. Η δε, διείσδυσή τους στην αγορά (τζίρος) ήταν 15%. Πια και για αυτά τα φάρμακα θα λαμβάνονται υπόψη οι τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. Καταργείται δηλαδή το «80%». Οι μειώσεις στις τιμές που θα προκύψουν θα είναι γύρω στο -40%. Ταυτόχρονα τα σκευάσματα αυτά θα αντιστοιχούν στο μισό της τιμής των πρωτότυπων.

4. Από την 1η Ιανουαρίου του 2010 μειώνονται οι τιμές στα 89 πιο ακριβά φάρμακα (αντικαρκινικά κλπ.). Θα εκδοθεί εγκύκλιος αλλά θα προηγηθεί και διάλογος με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

5. Ενισχύεται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. ο μηχανολογικός εξοπλισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά ταμεία, στα φαρμακεία και στα ιατρεία. Επιπλέον θα ενισχυθούν οι μηχανολογικές και τεχνολογικές υποδομές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων καθώς και η έρευνα.     

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο