Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι συμφώνησαν τραπεζίτες- Κατσέλη

Μετά από πολύωρη συνάντηση μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπου παραβρέθηκαν οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών με επίκεντρο τον νέο νόμο για τους δανειολήπτες, έγιναν δεκτές πολλές εκ των προτάσεων των τραπεζιτών αλλά διαφώνησαν στα ουσιαστικά.

Τι συμφώνησαν τραπεζίτες- Κατσέλη .
 
Μετά από πολύωρη συνάντηση  μεταξύ της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπου παραβρέθηκαν οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών με επίκεντρο τον νέο νόμο για τους δανειολήπτες, έγιναν δεκτές πολλές εκ των προτάσεων των τραπεζιτών αλλά διαφώνησαν στα ουσιαστικά.  

Ταυτόχρονα οι τραπεζίτες εμφανίσθηκαν αντίθετοι σε  οποιοδήποτε πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι τράπεζες είχαν ζητήσει το ελάχιστο της οφειλής που θα πρέπει να καταβάλει κάθε οφειλέτης που υπάγεται στην ρύθμιση να είναι 20%, ωστόσο το υπουργείο επέμεινε στο 10%.

Οι τράπεζες είχαν ζητήσει ακόμα να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια με το αιτιολογικό  ότι σε διαφορετική περίπτωση, πλήττεται σοβαρά η ενυπόθηκη πίστη, ενώ δεν θα είναι δυνατή επίσης η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές. Είχαν ζητήσει επίσης, όποιος καταθέτει αίτηση πτώχευσης να παραμένει για διάστημα 10 ετών σε αρχείο οικονομικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα είχαν προτείνει για λόγους αποφυγής επανάληψης ασύνετων ή δόλιων συμπεριφορών, καθορισμός της δεκαετίας ως χρόνου τήρησης των σχετικών δεδομένων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

Ωστόσο έγιναν δεκτές οι προτάσεις που αφορούσαν θέσπιση ρύθμισης σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του.

Πέρασε  η απάλειψη των εννοιών «περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα» και «επαπειλούμενη αδυναμία», οι οποίες είναι ιδιαιτέρως δυσχερές να προσδιοριστούν.

Επίσης έγιναν αποδεκτές η μη υπαγωγή στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου δανείων και πιστώσεων που χορηγήθηκαν εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος (κατ’ ελάχιστον δώδεκα μηνών) που προηγείται του χρονικού σημείου που ο οφειλέτης εκδηλώνει την πρόθεσή του να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου, ώστε οι παρεχόμενες εκ του νόμου δυνατότητες να μην γίνονται εφαλτήριο για καταστρατηγήσεις.

Ο ορισμός  ενός χρονικού διαστήματος πριν από την πάροδο του οποίου, ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση ρύθμισης οφειλών, σε περίπτωση απόρριψης προγενέστερης αίτησης λόγω καταχρηστικής υποβολής της ή λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών του οφειλόμενης σε δόλο ή βαρεία αμέλεια, αποφυγή του ενδεχομένου, τόσο η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού όσο και η βεβαίωση για την προσπάθεια επίτευξής της να αποβεί μια «τυπική» προϋπόθεση στην όλη διαδικασία που δεν θα πληροί τα εχέγγυα ορθής εκπλήρωσής της, καθιέρωση συγκεκριμένων διατάξεων με στόχο τη διασφάλιση της ακρίβειας των παρεχόμενων από τον οφειλέτη στοιχείων αναφορικά  με την περιουσιακή του κατάσταση και τα εισοδήματά του, λαμβανόμενης υπόψη, δυστυχώς, και της έκτασης της φοροδιαφυγής,

Πηγή Ισοτιμία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο