Ειδήσεις

Λ. Κατσέλη: Νέο πρόγραμμα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο αναθέρμανσης της αγοράς, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, στη συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Λ. Κατσέλη: Νέο πρόγραμμα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο αναθέρμανσης της αγοράς, όπως γνωστοποίησε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, στη συνάντησή της με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Γνωστοποιήθηκε ότι την Τετάρτη η υπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα προωθηθούν και τα νομοσχέδια για την υπερχρέωση και για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Η υπουργός σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ανάφερε ότι πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με δύο άξονες προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας και τις δράσεις, τα μέτρα, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν για να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα και να δοθεί ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κ. Δ. Αρμενάκης, από την πλευρά του ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχουν τακτικές επαφές διαλόγου και τέθηκαν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα του παραεμπορίου, των εκπτώσεων των προσφορών και της εμπορικής χωροταξίας. Για το θέμα των προσφορών η υπουργός ανέφερε ότι καταρχήν υπάρχει συμφωνία για να επανέλθει η απαγόρευση διενέργειας προσφορών πριν από την περίοδο των εκπτώσεων και το θέμα εξετάζεται προκειμένου να προωθηθεί και η σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι οι έμποροι ζήτησαν να μπορούν να πραγματοποιούνται εκπτώσεις δύο φορές το χρόνο και προσφορές μέχρι τέσσερις φορές το χρόνο.

Για τις παρεμβάσεις του υπουργείου σχετικά με τον Τειρεσία, η υπουργός δήλωσε ότι ΄΄ο Τειρεσίας είναι βασικό εργαλείο που προστατεύει την αγορά από κακές πρακτικές αλλά δεν μπορεί να αποτελεί θηλιά, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις καθιστά προβληματικές’’.

Σε ότι αφορά στην πορεία των τιμών στην αγορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και οι έμποροι συγκλίνουν στην άποψη ότι όλοι οι φορείς κατανοούν την ανάγκη οι τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και ότι η αγορά δεν επιτρέπει την ανάπτυξη κερδοσκοπικών τάσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Δ. Αρμενάκης, σχολίασε ότι η κίνηση στην αγορά είναι πεσμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι αλλά σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών αν και συμφώνησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να εφαρμοστεί η αρχή του ‘’ελατηρίου’’ δηλαδή εξαιτίας της
συμπίεσης των τιμών αυτές να εκτιναχθούν, ωστόσο, πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν μονοπώλια ή ολιγοπώλια στην αγορά η κατάσταση μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική εικόνα.

Η υπουργός ενημέρωσε τους εμπόρους για τις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ την προσεχή Τετάρτη για προγράμματα που έχουν ειδικό ενδιαφέρον οι έμποροι όπως είναι η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα για τους μικρομεσαίους καθώς και για την προώθηση ενός νέου προγράμματος που θα αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι έμποροι ζήτησαν την ταχύτερη δυνατή δραστηριοποίηση στο θέμα αυτό.

Ένας άξονας ακόμη που αναφέρθηκε από την υπουργό είναι το πλέγμα μέτρων που προωθεί το υπουργείο και αφορά στη ρευστότητα στην αγορά. Τα τρία μέτρα σε αυτό το πλαίσιο δηλαδή η ρύθμιση των δανείων των ΜΜΕ, θέματα που σχετίζονται με αλλαγές στον Τειρεσία – ενδέχεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας και μετά να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση - και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα νέα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ .
Ακόμα, για τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για την υπερχρέωση των νοικοκυριών ενώ το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών θα προωθηθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ακόμα, ζήτησαν να συσταθεί μια επιτροπή η οποία να προχωρήσει σε ‘’χαρτογράφηση’’ των όσων βρίσκονται στη λίστα ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι κατ εξακολούθηση κακοπληρωτές ή έχουν ενταχθεί στη λίστα εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων.

Τέλος οι έμποροι σημείωσαν ότι δεν έχει τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο