Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκτός έκτακτης εισφοράς τα έκτακτα κέρδη των επιχειρήσεων .

15 Νοέμβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στο τελικό σχέδιο νόμου -για την έκτακτη εισφορά και το επίδομα αλληλεγγύης- το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαιρούνται από τα προ φόρων κέρδη του 2008 επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά τα έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το ενημερωτικό σημείωμα για το σχετικό νομοσχέδιο.
Εκτός έκτακτης εισφοράς τα έκτακτα κέρδη των επιχειρήσεων .


Στο τελικό σχέδιο νόμου -για την έκτακτη εισφορά και το επίδομα αλληλεγγύης- το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαιρούνται από τα προ φόρων κέρδη του 2008 επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά τα έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή το ενημερωτικό σημείωμα για το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται στα 2,5 εκατ. των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης να προστεθούν άλλα 40.000 άτομα καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων για τις οικογένειες μισθωτών και αγροτών με προστατευόμενα μέλη. Πιο αναλυτικά ύστερα από διαβούλευση 10 ημερών διαπιστώθηκε ότι, όπως συνέβη και με την εισφορά στα φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει τώρα να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των συνολικών κερδών τα έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Εξαιρέσεις
Να υπενθυμίσουμε πως στα φυσικά πρόσωπα από το συνολικό ατομικό εισόδημα εξαιρέθηκαν το εφάπαξ και η αποζημίωση απόλυσης. Τώρα στα κέρδη των επιχειρήσεων για την χρήση του 2008 δεν θα ληφθούν υπόψη έκτακτα κέρδη τα οποία προήλθαν, για παράδειγμα, από πώληση ακινήτων, πώληση θυγατρικών εταιρειών ή από ρευστοποίηση μετοχών. Έτσι θα προκύψει σημαντική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις που πέρυσι εμφάνισαν υψηλά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με την εξαίρεση αυτή γίνεται πιο δίκαιο το μέτρο με το σκεπτικό ότι η εισφορά θα υπολογίζεται πλέον επί των λειτουργικών κερδών.

Τώρα όσον αφορά στο επίδομα αλληλεγγύης στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε για διαβούλευση με στόχο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους επιπλέον 40.000 άτομα περίπου.

Κριτήρια
Ετσι θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για οικογένειες αγροτών και μισθωτών με παιδιά. Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη οικογένειες με ένα παιδί για να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ θα πρέπει να δήλωναν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 14.000 ευρώ τον χρόνο. Το επίδομα φθάνει έως τα 1.300 ευρώ για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω και ετήσιο εισόδημα κάτω από 21.500 ευρώ.

Τα όρια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανεβούν κατά τι ώστε να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών η δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει είναι περιορισμένη.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης προέκυψε ένα μεγάλο? κενό για χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 550 ευρώ μηνιαίως, δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ και συνεπώς δεν θα λάβουν επίδομα αλληλεγγύης. Γι΄ αυτό και δεν αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξουν κι άλλες βελτιωτικές κινήσεις.

Υπηρεσίες
Μετά την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας θα ρίξουν το βάρος τους στην απελευθέρωση των υπηρεσιών (οδηγία Μπόλκενσταϊν) και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, το οποίο όμως δεν ψηφίστηκε ποτέ. Όμως σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές, θα πρέπει η συγκεκριμένη οδηγία να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2009. Από εκεί και πέρα το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας θα ξεκινήσει διάλογο με τις ενδιαφερόμενες επαγγελματικές ομάδες για ένα ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι , συμβολαιογράφοι , μηχανικοί κ.λπ.)

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης