Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αίτημα της Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. προς τον Υ.Οικονομικών για την κατάργηση του τριπλάσιου προστίμου Φ.Π.Α.

Αίτημα της Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. προς τον Υ.Οικονομικών για την κατάργηση του τριπλάσιου προστίμου Φ.Π.Α.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Θεσσαλονίκη 12/11/2009

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗ
2)  14η Δ/ΝΣΗ Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Αʼ
3)  Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
4)  O.E.E.- Π.Τ.Κ.Μ.
5)  Ε.Ε.Θ.
6)  Β.Ε.Θ.
7)  Ο.Ε.Ε.Θ.
8)  Ο.Β.Σ.Θ.

                                                                         
            
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,


Με τη ΠΟΛ 1133/2-10-2009 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 181 Α΄ 16/10/2009) της προηγούμενης Κυβέρνησης και δόθηκαν οδηγίες για την ομοιόμορφη εφαρμογή τους.
           
Με το άρθρο 1 της πράξης αυτής παρέχεται η δυνατότητα  στους υποκειμένους στο Φ.Π.Α, τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται σε τρεις το πολύ δόσεις, με την υποβολή των αρχικών περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. εμπροθέσμων ή εκπροθέσμων, των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20-10-2009 και μετά.
          
Το μέτρο αυτό της δίμηνης διευκόλυνσης, κρίθηκε από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως θετικό, διότι δίνει την δυνατότητα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, να  εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος χωρίς να κινδυνεύουν να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις,.
          
Όμως με ιδιαίτερη παράγραφο της ΠΟΛ 1133/2-10-2009 αναφέρεται ότι  στην περίπτωση που ο υποκείμενος στο Φ.Π.Α. έχει κάνει χρήση της παραπάνω δυνατότητας, έστω και μία φορά και αποδειχθεί μετά από έλεγχο ότι, αυτή η περιοδική δήλωση ή οποιαδήποτε περιοδική δήλωση επομένων φορολογικών περιόδων, ήταν ανακριβής ή αποδειχθεί ότι για  κάποια  φορολογική περίοδο δεν υπέβαλε δήλωση ενώ αυτή ήταν χρεωστική, θα του επιβληθεί πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλει και όχι ο πρόσθετος φόρος ανακρίβειας ή μη δήλωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2523/1997.
         
Επίσης για το τριπλάσιο πρόστιμο αυτό δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς δηλαδή δε μπορεί να γίνει συμβιβασμός και σε κάθε περίπτωση θα καταλογίζεται και η διαφορά του φόρου που οφείλεται.
        
Και ενώ από την μία πλευρά παίρνεται ένα θετικό μέτρο, το ίδιο το κράτος έρχεται  να τιμωρήσει αυστηρά όσους επιλέξουν την διευκόλυνση αυτή και φαίνεται σαν να τους εκδικείται, διότι τους ξεχωρίζει από τους λοιπούς φορολογουμένους οι οποίοι όταν δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις υπόκεινται ως προς τα πρόστιμα στις διατάξεις του Ν. 2523/1997 με δυνατότητα συμβιβασμού.
        
Παρακαλούμε λοιπόν για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας  να καταργήσετε την εν λόγω παράγραφο για το τριπλάσιο πρόστιμο και σε περίπτωση  που προκύπτουν διαφορές μετά από έλεγχο στους υποκείμενους που επέλεξαν τη διευκόλυνση  αυτή, να τους επιβάλλεται όπως και τους λοιπούς φορολογούμενους  ο πρόσθετος φόρος ανακρίβειας ή μη δήλωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2523/1997 με δυνατότητα συμβιβασμού, διότι η υποτιθέμενη ευεργετική διευκόλυνση κρίνεται ασύμφορη και μάλλον δεν θα τη χρησιμοποιήσουν πολλοί, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να στερηθεί σημαντικών εσόδων.


Με Τιμή

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           
ΔΟΒΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

                                       
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο