Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εφορία: Δηλώσεις-ακτινογραφία για ακίνητα, δάνεια, κάρτες, καταθέσεις.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εμφανίσουν στην Εφορία τραπεζικές καταθέσεις, αγορές μετοχών και ομολόγων, τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ρέπος και δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών.

Εφορία: Δηλώσεις-ακτινογραφία για ακίνητα, δάνεια, κάρτες, καταθέσεις.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εμφανίσουν στην Εφορία τραπεζικές καταθέσεις, αγορές μετοχών και ομολόγων, τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ρέπος και δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών.

Φορολογικό δίχτυ σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογούμενων απλώνει το υπουργείο Οικονομικών για να «συλλάβει» τη φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε χθες την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» με την πλήρη καταγραφή και αποτύπωση στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης από τα 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.     

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εμφανίσουν στην Εφορία τραπεζικές καταθέσεις, αγορές μετοχών και  ομολόγων, τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ρέπος και δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών.    

Με την πλήρη αποτύπωση των περιουσιακών στοιχείων  το υπουργείο Οικονομικών θα προχωράει σε άμεση διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα εισοδήματα που δηλώνουν  οι φορολογούμενοι  δικαιολογούν τις αποταμιεύσεις τους, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, εξήγησε χθες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κινηθεί στη λογική των τεκμηρίων αλλά στην καλύτερη αποτύπωση των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και δαπανών διαβίωσης  των φορολογούμενων, για  να παταχθεί το φαινόμενο πολλοί επαγγελματίες να εμφανίζουν ταυτόχρονα προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες διαβίωσης. «Είναι πραγματικά περίεργο να εμφανίζεται ένας γιατρός του ΕΣΥ που δηλώνει χαμηλό εισόδημα με ένα σπίτι, σκάφος και ένα πολυτελές αυτοκίνητο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Λέμε όχι στην τεχνητή δημιουργία τεκμηρίων που λειτουργούν ως λαιμητόμος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει και ότι η γενική κατεύθυνση που θα τεθεί σε διαβούλευση είναι όλα τα εισοδήματα και ο τρόπος διαβίωσης να καταγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό,  οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν για τα εισοδήματα του 2010 αναλυτικά στοιχεία για καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρίες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων και έξοδα διαβίωσης.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι δαπάνες διαβίωσης θα διασταυρώνονται αυτομάτως με τα εισοδήματά που δηλώνουν στην εφορία οι φορολογούμενοι.

Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του θα διενεργείται εξονυχιστικός έλεγχος από την Εφορία.

Με το νέο αυτό σύστημα ελέγχου της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων θα καταργηθεί το σημερινό σύστημα των  τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα και αυστηρές κυρώσεις.


Φοροαπαλλαγές

 

Ριζικές αλλαγές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, θα υπάρξουν επίσης στο θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης που καταργείται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, αλλά και στις φοροαπαλλαγές με περικοπή εκατοντάδων που δεν έχουν κοινωνικό όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών για τους φορολογούμενους που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου και αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς.Περιουσιακά στοιχεία που μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας

-         Καταθέσεις σε τράπεζες.

-         Μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

-         Συμμετοχές σε εταιρίες (Α.Ε, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).

-         Αγορές ακινήτων.

-         Ανέγερση οικοδομών.

-         Απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων.

-         Αγορά, συντήρηση και επισκευή ΙΧ αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.

-         Ανέγερση και συντήρηση πισίνας.

-         Αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

-         Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

-         Δωρεές-γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

-         Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.

-         Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

-         Λοιπές δαπάνες διαβίωσης.

πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο