Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου από Τρισέ για χρέος, έλλειμμα

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της.

Σκληρά μέτρα ή βουλιάζετε .
Σήμα κινδύνου από Τρισέ για χρέος, έλλειμμα .

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της.

Διαφορετικά, είπε ο κ. Τρισέ, «οι αγορές δεν θα εμπιστεύονται την υπογραφή τής χώρας», τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και θα αντιμετωπίσει «σημαντική δυσκολία» να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.

Φθάνοντας ένα βήμα πριν θίξει ευθέως θέμα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τρισέ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά «ιδιαιτέρως την Ελλάδα». Ζήτησε επίσης θυσίες στις μισθολογικές αυξήσεις και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες επιτήρησης της χώρας.

Κυρίως όμως στάθηκε στο θέμα της αναξιοπιστίας, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της Ελλάδας «μια ακραία περίπτωση» και ζητώντας να δεσμευθεί η χώρα σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας. Ένα σχέδιο που να αφορά τόσο τη μείωση του ελλείμματος όσο και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η «ελληνική κατάσταση»
Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητιόταν η «ελληνική κατάσταση», όπως την ονόμασε η αντιπρόεδρος της ευρωζώνης κ. Σαλγκάδο χθες σε συνέντευξη Τύπου. Το θέμα έχει γίνει μόνιμο στα Συμβούλια των υπουργών, κάτι που δείχνει πόσο αποφασισμένες είναι οι Βρυξέλλες να επιβάλουν την τάξη. «Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εξηγήσεις», είπε η κ. Σαλγκάδο, «για την κατάσταση αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει και τους επόμενους μήνες».

Προφανώς, η τακτική ενημέρωση είναι μια πτυχή της αυστηρής επιτήρησης της χώρας, στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο κ. Τρισέ. Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 είπε ότι δεν θεωρεί ούτε πιθανό ούτε λογικό να καταφύγει μια χώρα μέλος της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να περάσει σε μια πολύ προσεκτική επιτήρηση, από όλα τα κοινοτικά όργανα», όπως ακριβώς θα γινόταν αν ζητούσε τη βοήθεια το ΔΝΤ.

Άλλωστε, ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμο και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο το «πρόβλημα αξιοπιστίας» της Ελλάδας και συμφώνησαν ότι «στο μέλλον πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα νούμερα. Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε... Υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα». «Η περίπτωση της Ελλάδας», είπε, «όπως και άλλες χώρες, είναι μια ακραία περίπτωση. Με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό. Μα καθόλου φυσιολογικό. Και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν».

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ο κ. Τρισέ επέμεινε στην πάγια θέση του ότι αν δεν κάνουμε «θυσίες» και έχουμε ανεργία που συνεχώς αυξάνεται, τότε θα βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο