Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τραπεζικές συναλλαγές χωρίς σύνορα

Οι Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να πραγματοποιούν πληρωμές οπουδήποτε στην ΕΕ με αυτόματη χρέωση του λογαριασμού τους.

Τραπεζικές συναλλαγές χωρίς σύνορα

Οι Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να πραγματοποιούν πληρωμές οπουδήποτε στην ΕΕ με αυτόματη χρέωση του λογαριασμού τους.

Αυτόν τον μήνα ξεκινά ένα νέο σύστημα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρεώνουν απευθείας τους λογαριασμούς των πελατών τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν από το νέο σύστημα είναι οι ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, οι σπουδαστές και οι συνταξιούχοι που ζουν στο εξωτερικό.

Χάρη στην αυτόματη χρέωση  οι πελάτες τραπεζών δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να εκδίδουν επιταγές ή να μεταφέρουν χρήματα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Το νέο σύστημα χρησιμοποιείται κυρίως για την πληρωμή κοινών υπηρεσιών, όπως οι λογαριασμοί ηλεκτρικού, τηλεφώνου και οι συνδρομές σε περιοδικά.

Στο παρελθόν το σύστημα αυτό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από επιχειρήσεις στην ίδια χώρα με την τράπεζα των πελατών τους. Βάσει του νέου συστήματος, περισσότερες από 2.500 τράπεζες παρέχουν τώρα διασυνοριακές αυτόματες χρεώσεις.

Σύντομα θα προστεθούν και νέες τράπεζες: όλες οι τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν το σύστημα των διασυνοριακών αυτόματων χρεώσεων μέχρι το Νοέμβριο του 2010, ενώ οι τράπεζες εκτός ευρωζώνης μέχρι το Νοέμβριο του 2014.

Το σύστημα αυτό, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζεται από νέους κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι διασυνοριακές αυτόματες χρεώσεις είναι εξίσου εύκολες και ασφαλείς με τις εθνικές.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες για ανάληψη μετρητών σε άλλες χώρες. Στο μέλλον θα μπορούν τις χρησιμοποιούν και για να κάνουν αγορές σε άλλη χώρα, ενώ απώτερος στόχος είναι να μπορούν να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούν στη χώρα τους και την τραπεζική τους κάρτα για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

Εκτός από τα 27 κράτη μέλη, πέντε επιπλέον χώρες συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα: η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και το Μονακό.

Μελλοντικά προβλέπεται επίσης οι πελάτες τραπεζών να μπορούν να μεταφέρουν ευκολότερα τα χρήματά τους από μια τράπεζα σε άλλη μέσα στη χώρα τους. Οι τράπεζες συμφώνησαν ότι η θα πρέπει να βοηθούν τους νέους πελάτες τους να κλείνουν τον παλιό τους λογαριασμό και να μεταφέρουν το υπόλοιπο. Οι περισσότερες εθνικές τραπεζικές ενώσεις έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική.

Πηγή Ευρωπαική Κεντρική επιτροπή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο