Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγκαινιάζεται αρχές Δεκεμβρίου το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών

Σάρκα και οστά αποκτά από τις αρχές Δεκεμβρίου το πολυθρύλητο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών, που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ενημερώνονται για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών από 1.182 σημεία πώλησης 25 πόλεων της χώρας

Εγκαινιάζεται αρχές Δεκεμβρίου το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών

Σάρκα και οστά αποκτά από τις αρχές Δεκεμβρίου το πολυθρύλητο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών, που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ενημερώνονται για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών από 1.182 σημεία πώλησης 25 πόλεων της χώρας

Σάρκα και οστά... αποκτά το... πολυθρύλητο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών -ξεκίνησε να στήνεται το 2003- το οποίο θα λειτουργήσει στις αρχές του Δεκεμβρίου και οι καταναλωτές θα μπορούν μέσα από περίπτερα πληροφόρησης (info-kiosks), το ίντερνετ και φωνητικές «πύλες» (τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο) να ενημερώνονται για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών από 1.182 σημεία πώλησης 25 πόλεων της χώρας. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει δυνατό... όπλο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και των καρτέλ.

Τα υπηρεσιακά στελέχη της γενικής γραμματείας Εμπορίου ενημέρωσαν την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη και τον υφυπουργό Μ. Μπόλαρη για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών. Δύο θα είναι οι λειτουργίες του - και μάλιστα κατά τις πληροφορίες η κ. Κατσέλη το χαρακτήρισε «χρήσιμο όπλο για την καταπολέμηση της ακρίβειας» καθώς και «εργαλείο για την ενημέρωση και προστασία του καταναλωτή»:

Αφενός θα λειτουργεί ως πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας με τον καταναλωτή και αφετέρου θα χρησιμεύσει για τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ως σύγχρονο εργαλείο παρακολούθησης των τιμών και εντοπισμού των εναρμονισμένων πρακτικών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θα εκδώσει ειδική αγορανομική διάταξη με την οποία θα υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να αποστέλλουν στις υπηρεσίες τις τιμές των προϊόντων τους κάθε φορά που θα αλλάζουν. Έπειτα συνεργεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και των Νομαρχιών θα κάνουν δειγματοληπτικά ελέγχους για την ακρίβεια των τιμών. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.

Σημαντικό κομμάτι του έργου αυτού το οποίο κόστισε 1,8 εκατ. ευρώ θα αποτελεί το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας διαπιστώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις η τιμολόγηση των φαρμάκων γίνεται με παραπλανητικά στοιχεία που αποστέλλουν οι εταιρίες, δηλαδή οι τιμές των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με αποτέλεσμα, οι τιμές που υπολογίζει και εγκρίνει το υπουργείο να είναι «φουσκωμένες». Το παρατηρητήριο τιμών φαρμάκων θα παρακολουθεί τις τιμές και στην Ε.Ε.

Η πολιτική φαρμάκου θα εξεταστεί σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Απασχόλησης Α. Λοβέρδο και του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη. Δεν αποκλείεται, λένε πηγές, να αποφασιστεί η επαναφορά της λίστας και ενδεχομένως αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης.

Πηγή Ημερησία




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο