Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πώς θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την έκτακτη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την έκτακτη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης


 
Σήμερα, ανακοινώνουμε την πρώτη νομοθετική παρέμβαση  της νέας Κυβέρνησης. Είναι μία παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής. Σήμερα, θέτουμε σε κοινωνική διαβούλευση ένα Σχέδιο Νόμου για την έκτακτη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης ταυτόχρονα με μια εισφορά κοινωνικής ευθύνης.
 
Προεκλογικά και προγραμματικά, δεσμευτήκαμε ότι σε καιρό κρίσης θα στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Βοηθάμε τους πιο αδύναμους. Είχαμε δεσμευτεί για στήριξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτή τη δέσμευση σήμερα εκπληρώνουμε με το Νομοσχέδιο, το οποίο θέτουμε σε διαβούλευση.
 
Η στήριξη αυτή αφορά και εστιάζεται σε οικογένειες με παιδιά, σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται σε αυτή τη συγκυρία να βοηθηθούν οικονομικά περισσότερο. Είναι μία παρέμβαση, που αγγίζει πάνω από 2,5 εκ. συμπολίτες μας. Είναι μια παρέμβαση, η οποία κοστίζει λίγο πάνω από 1 δις ευρώ.
 
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δίκαιη αναδιανομή. Με δεδομένη και την εξαιρετικά δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν θα ήταν υπεύθυνη μία παρέμβαση στήριξης του εισοδήματος, η οποία θα επιβάρυνε μέσω της αύξησης του ελλείμματος τον Έλληνα φορολογούμενο, και πάλι τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.
 
Γι' αυτό η παρέμβαση αυτή συνοδεύεται από μία εισφορά κοινωνικής ευθύνης, αντίστοιχου ποσού, δηλαδή 1 δις ευρώ και κάτι, που κάνει την συνολική παρέμβασή μας δημοσιονομικά ουδέτερη.
 
Αυτή η εισφορά κοινωνικής ευθύνης αφορά, κατ’ αρχάς, τις 300 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δει μείωση των φορολογικών τους συντελεστών και άρα της φοροδοτικής τους υποχρέωσης. Ζητάμε από αυτές τις 300 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από μια έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Με μία κλιμάκωση φόρου, που τη βλέπετε και στους πίνακες που σας έχουν διανεμηθεί.
 
Την ίδια στιγμή, ζητάμε από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από τους κατόχους ακινήτων αξίας από 600 χιλιάδες ευρώ και πάνω, να συμμετάσχουν κι αυτοί με μια έκτακτη εισφορά, βασισμένη σε μια πιο προοδευτική φορολόγηση του υφιστάμενου ενιαίου τέλους ακινήτων, το οποίο βεβαίως, παραμένει η δέσμευσή μας, θα καταργήσουμε το 2010.
 
Η συνδυασμένη αυτή κίνησή μας για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων στην κοινωνία και την κοινωνική εισφορά από τις επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα, ανταποκρίνεται απολύτως στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
 
Είναι ευχάριστο ότι υπήρξε και αποδοχή από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ της έκτακτης εισφοράς για τις επιχειρήσεις, χθες. Πιστεύουμε ότι δίνει ένα δείγμα γραφής της νέας Κυβέρνησης. Πρώτον διότι τιμούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δεύτερον διότι στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας, με την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, κάνουμε ένα πρώτο βήμα - ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα - και τρίτον διότι έχουμε απόλυτη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα.
 
ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

Κέρδη (εκ. €) ΕΥΡΩ

Συντελεστής

Αριθµός επιχειρήσεων

 

0--5

0%

212.000

 

5--10

5%

140

 

10--25

7%

85

 

>>25

10%

75

 

 

Επιβαρύνονται

300

 

 

Ποσοστό

0,14%

 

 

 

Εκτιµώµενο σύνολο

870.000.000ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ


Κλιµάκια (€)

Συντελεστές

Αριθµός

 

0-600.000

Καµία αλλαγή

3.345.670

 

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/5256


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories