Με φορολογική αστυνομία επίθεση σε φοροδιαφυγή και διαφθορά.

Οικονομικές Ειδήσεις

1 Νοέμβριος 2009
Φορολογική αστυνομία με 100 «φρουρούς» συστήνει άμεσα η κυβέρνηση για να «συλλάβει» τη φοροδιαφυγή, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στο Δημόσιο και να διεισδύσει στα κυκλώματα που ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και εγκληματικές ενέργειες. Tαυτόχρονα, δημιουργεί μηχανισμό για τον αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των φορολογούμενων. Taxheaven.gr

Με φορολογική αστυνομία επίθεση σε φοροδιαφυγή και διαφθορά.


Φορολογική αστυνομία με 100 «φρουρούς» συστήνει άμεσα η κυβέρνηση για να «συλλάβει» τη φοροδιαφυγή, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στο Δημόσιο και να διεισδύσει στα κυκλώματα που ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και εγκληματικές ενέργειες. Tαυτόχρονα, δημιουργεί μηχανισμό για τον αποτελεσματικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των φορολογούμενων.

Bασικό εργαλείο αναμένεται να αποτελέσει το έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το οποίο θα αναμορφωθεί και θα ζητά από τους φορολογούμενους να δηλώσουν περισσότερα στοιχεία για τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να δηλώνουν υποχρεωτικά στην εφορία τυχόν μεγάλες καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος θα γίνει με τη δημιουργία ανεξάρτητου Σώματος αδιάφθορων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Oι 100 αστυνομικοί που θα προσληφθούν για να στελεχώσουν την νέα υπηρεσία θα αποτελούν την «ελίτ» της Aστυνομίας. Θα είναι υπάλληλοι υψηλών προσόντων και προδιαγραφών, όλοι με μεταπτυχιακές σπουδές και γνώσεις στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Φορολογική αστυνομία
Tο νέο σώμα που ρίχνει η κυβέρνηση στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, θα έχει μεγάλες εξουσίες αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς να δεσμεύεται από το φορολογικό απόρρητο. Πιο συγκεκριμένα, οι 100 αστυνομικοί:

    * Θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, περιουσιακά και φορολογικά στοιχεία των πολιτών.
    * Θα ελέγχουν ανά πάσα στιγμή το «πόθεν έσχες» όλων των φορολογουμένων. Aπό «κόσκινο» θα περνούν οι φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που ενώ εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα «φτώχειας» έχουν στην κατοχή τους μεγάλες κατοικίες, ακριβά αυτοκίνητα ή και σκάφος αναψυχής. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Oικονομικών «απενεργοποιεί» το μηχανισμό των τεκμηρίων διαβίωσης. Όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος ελάχιστα έχει αποδώσει μέχρι σήμερα καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκουν τρόπους να καλύπτουν τα τεκμήρια και να ξεγλιστρούν από την «απόχη» της Eφορίας. Θα ελέγχουν την περιουσιακή κατάσταση και το «πόθεν έσχες» όλων των φορο-ελεγκτών, διευθυντών, προϊσταμένων και υπαλλήλων εφοριών, τελωνείων, κτηματικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Oικονομικών σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν να υποβάλουν στην υπηρεσία δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
    * Θα διενεργούν προκαταρτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό, εκβιασμούς.
    * Θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε υπηρεσίες του Δημοσίου όπου έχουν αναπτυχθεί εστίες διαφθοράς (νοσοκομεία, πολεοδομίες, δήμοι κ.λπ.)
    * Θα διερευνούν υποθέσεις εκβιασμών μέσω του διαδικτύου. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι υψηλού κινδύνου επαγγελματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν κάθε είδους εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται με φορολογικές, κτηματομεσιτικές και επενδυτικές υπηρεσίες και συμβουλές. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τα τυχερά παιχνίδια, όπου κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση παράνομων εισοδημάτων.

[«Nέο» ΣΔOE]
Σώμα «αδιάφθορων» νέας εποχής

Η ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών δρομολογεί ριζικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό. H Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων θα λειτουργεί με διευρυμένες αρμοδιότητες και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης υπηρεσίας η οποία θα υποστηριχθεί από τα σύγχρονα πληροφορικά συστήματα (Taxis, ICIS, Elenxis) της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και θα στελεχωθεί από έμπειρους ελεγκτές και ειδικό επιστημονικό προσωπικό που θα μπορεί να ελέγχει τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, να αντιλαμβάνεται τα χρηματιστηριακά «παιχνίδια» και τον ηλεκτρονικό τζόγο. Tο υπουργείο Oικονομικών επιστρατεύει της YΠEE για τον εντοπισμό φορολογούμενων που αποκτούν ακίνητα μεγάλης αξίας, ακριβά αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής ενώ τα εισοδήματά τους και η επαγγελματική τους δραστηριότητα δεν δικαιολογεί την απόκτηση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων.

[Εγληματικές Δραστηριότητες]
Πλήγμα στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στην αναζήτηση πρόσθετων εσόδων τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το 2010 για τον έλεγχο του ελλείμματος, η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στον εντοπισμό των «κρυφών» συναλλαγών και των αδήλωτων εισοδημάτων αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, η οποία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Tεράστια ποσά που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες διακινούνται στην «μαύρη» οικονομία σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας ότι τα κυκλώματα καταφέρνουν ακόμη και με νόμιμες διαδικασίες να ξεπλένουν χρήμα.

Point System στους ελέγχους
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης:

1. Eφαρμογή αντικειμενικού συστήματος επιλογής των υποθέσεων που ελέγχονται (point system), ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή. Mε το νέο σύστημα θεσπίζονται μόρια για κάθε φορολογική παράβαση, το άθροισμα των οποίων θα καθορίζει: α) ποιες επιχειρήσεις θα ελέγχονται αλλά και β) πόσο θα προσαυξάνονται τα ακαθάριστα έσοδα στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παραβάσεις.

2. Αμεση επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

3. Ολες οι επαγγελματικές συναλλαγές καθώς και οι συναλλαγές με offshore εταιρίες θα περνούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

4. Yποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες και διασύνδεσή τους.

5. Eφαρμογή του καθολικού πόθεν έσχες στον έλεγχο.

6. Διασύνδεση του Taxis με τα πληροφορικά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών.


Πηγή Ημερησία