Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε 30 ημέρες θα σφραγίζονται πλέον οι ακάλυπτες επιταγές

Σε 30 ημέρες αντί για 8 που είναι σήμερα θα σφραγίζονται οι επιταγές που δεν εξοφλούνται στη λήξη τους, με το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη που προβλέπει μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε 30 ημέρες θα σφραγίζονται πλέον οι ακάλυπτες επιταγές.


Σε 30 ημέρες αντί για 8 που είναι σήμερα θα σφραγίζονται οι επιταγές που δεν εξοφλούνται στη λήξη τους, με το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη που προβλέπει μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται μείωση των χρονικών ορίων αναγραφής ενός οφειλέτη στον «Τειρεσία», εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή για απλήρωτες επιταγές, διαταγές πληρωμής και κατασχέσεις και επιταγές για πληρωμή. Θα υπάρξει και αύξηση του ποσού κάτω από το οποίο δεν θα γίνονται αναγραφές στον «Τειρεσία», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η άποψη των τραπεζών για το θέμα, αφού είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενες μαζί με τους οφειλέτες.

Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων, με κριτήρια και προϋποθέσεις για επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της κρίσης, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ γίνεται απόπειρα να μπει τάξη στις μεταχρονολογημένες επιταγές και να αλλάξουν τα κριτήρια εγγυήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ.

Με τις ρυθμίσεις της κυρίας Κατσέλη γίνεται προσπάθεια για αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Προτείνεται ενδεικτικά ο προσδιορισμός, για παράδειγμα, ενός μίνιμουμ κριτηρίων για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Εξετάζονται ακόμη προτάσεις ώστε να εξορθολογιστεί ολόκληρο το πλαίσιο και η πρακτική που διέπουν τη λειτουργία των μεταχρονολογημένων και ακάλυπτων επιταγών, ώστε να μη λειτουργεί στις σημερινές σαθρές βάσεις που ουσιαστικά υπονομεύουν τη βιομηχανική παραγωγή, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Οσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), θα προωθηθούν αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις λειτουργίας των προγραμμάτων του, ώστε να ενισχυθούν αποδεδειγμένα βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη και αυτό ουσιαστικά θα αποτυπώνεται στα νέα προγράμματα του Ταμείου.

Ηδη στο πλαίσιο του διαλόγου η κυρία Κατσέλη ζήτησε με επιστολή της από το ΕΒΕΑ να υποβάλει ως τις 4 Νοεμβρίου τις θέσεις του καταγράφοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κλάδοι και επιχειρήσεις ανά νομό ή την περιοχή λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές ιδιαιτερότητες.

Η κυρία Κατσέλη ζητεί γενικότερα από τους παραγωγικούς φορείς προτάσεις και μέτρα που πρέπει να προωθηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας και να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται σοβαρά λόγω της κρίσης.

Ζητεί, τέλος, τις προτάσεις τους σχετικά με τους όρους και τις διαδικασίες εγγυοδοσίας μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να στηριχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση προφανώς λόγω της κρίσης και όχι για άλλους, ενδογενείς λόγους.

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο