Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φοροαπαλλαγές για τα πράσινα κτίρια

Ενεργειακό λίφτινγκ στα κτίρια είτε με μεμονωμένες φοροαπαλλαγές είτε με επιδοτήσεις είτε με έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω, που θα περιλαμβάνει όμως και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.

Φοροαπαλλαγές για τα πράσινα κτίρια
Τα σενάρια για το ενεργειακό λίφτινγκ κατοικιών

Ενεργειακό λίφτινγκ στα κτίρια είτε με μεμονωμένες φοροαπαλλαγές είτε με επιδοτήσεις είτε με έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω, που θα περιλαμβάνει όμως και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.

Τα εναλλακτικά αυτά σενάρια που εφαρμόζονται σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, αλλά κυρίως η Γαλλία- η οποία έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας του κτιριακού τομέα- εξετάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να αρχίσουν επιτέλους κάποιες εργασίες στα σπίτια, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Καθώς φαίνεται μάλλον απίθανο να εξευρεθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ως προϋπολογισμό το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης- το συγκεκριμένο κοινοτικό κονδύλι δεν είχε δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του τέως υπ. Ανάπτυξηςη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο αρμόδιος υφυπουργός για την Ενέργεια Γιάννης Μανιάτης πρόκειται να παραλάβει ένα πακέτο προτάσεων βασισμένο και στην εμπειρία των παραπάνω χωρών που έχει ζητήσει από τη WWF Ηellas και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ώστε εν συνεχεία σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει ποιες από αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Τι θα προβλέπουν οι προτάσεις
Το σκεπτικό των προτάσεων που θα του υποβάλουν οι δύο φορείς θα αφορά κατ΄ αρχάς μέτρα αποδοτικά, αλλά όσο το δυνατό χαμηλότερου κόστους, όπως π.χ. θερμομόνωση στα παράθυρα που θα ποικίλλει ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες των περιοχών της χώρας, δηλαδή θα υπάρχουν άλλες προδιαγραφές για τη Βόρεια και άλλες για τη Νότια Ελλάδα.

Αφετέρου θα αφορά κίνητρα που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, διότι, όπως προκύπτει από εισηγήσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου από επαγγελματίες της αγοράς, θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν αρκετά τέτοια προβλήματα. Ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε για παράδειγμα να προκαλέσει το γεγονός ότι βάσει των αρχικών όρων ένταξης στο πρόγραμμα (σπίτια με έτος κατασκευής πριν από το 1980 και με αντικειμενική αξία κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ.), προκύπτει ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι σε σχέση με αυτούς που τελικώς θα ωφελούνταν είναι πολλαπλάσιοι. Ακόμη δηλαδή και αν εξασφαλιζόταν το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ, θα αρκούσε για να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το πολύ σε 20.000 ακίνητα, όταν τα κτίρια πριν από το ΄80 και κάτω από το όριο των 1.500 ευρώ/ τ.μ. εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. Οι αρχικές προτάσεις
Όσο για το ποιες παρεμβάσεις θα περιληφθούν τελικά στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα κριθεί από το κατά πόσο είναι συμφέρουσες μέσα στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ο τέως υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ως επιλέξιμες προς επιδότηση παρεμβάσεις είχαν επιλεγεί: η θερμομόνωση και οι ψυχρές βαφές τόσο της ταράτσας όσο και του εξωτερικού κελύφους του ακινήτου, καθώς επίσης η εγκατάσταση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών. Η αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και τέλος η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κτίριο δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 120.000

ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης κυμαινόταν από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο