Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Συντάξεις εξπρές από δύο Ταμεία

Απονομή των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης- που χορηγούνται από δύο ή και περισσότερα Ταμείασε διάστημα τριών μηνών και αύξησή τους, για να συγκλίνουν σταδιακά με εκείνες που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο, είναι δύο από τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Συντάξεις εξπρές από δύο Ταμεία

Στόχος να χορηγούνται σε τρεις μήνες και αυξημένες

Απονομή των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης- που χορηγούνται από δύο ή και περισσότερα Ταμείασε διάστημα τριών μηνών και αύξησή τους, για να συγκλίνουν σταδιακά με εκείνες που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο, είναι δύο από τις αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σήμερα συνεδριάζει- υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο- η επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με κύριο αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης. Το όλο θέμα έχει άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και εντός του έτους ή στις αρχές του 2010 η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή. Θα προβλέπει τα εξής:

1. Οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες, ενώ σήμερα οι καθυστερήσεις στην απονομή τους φθάνουν ακόμη και τα δυόμισι χρόνια. Ο στόχος αυτός αφορά και τις υπόλοιπες συντάξεις, για τις οποίες σήμερα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

2. Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%. Αυτό, προκειμένου να συγκλίνουν σταδιακά με το ύψος των συντάξεων που χορηγούνται μόνο από ένα Ταμείο. Όπως είναι γνωστό, οι συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης είναι σήμερα μειωμένες έως και κατά 30% σε σχέση με αυτές που καταβάλλονται από ένα μόνο Ταμείο.

3. Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

Καθυστέρηση έως και 2 χρόνια
Σημειώνεται ότι σήμερα σε όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά ταμεία παρατηρείται επιμήκυνση του χρόνου καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Έτσι, σήμερα έχουμε καθυστερήσεις από 10 μέχρι και 18 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση φτάνει τα δύο χρόνια. Ως γνωστόν, σήμερα όσοι συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση εισπράττουν για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης χαμηλότερες συντάξεις έως και κατά 30% σε σύγκριση με όσους ασφαλίζονται σε ένα Ταμείο στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Παράλληλα η έκδοση της σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθυστερεί σημαντικά και φθάνει και τα 2 έτη.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων- που είχε συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- σε σχετικό της πόρισμα προτείνει, ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος φορέας να είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16.000-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕΕ και 3.000 του Δημοσίου).

Μέτρα για το Ασφαλιστικό
Εξάλλου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει και τα παρακάτω μέτρα:

● Διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 300.000.

● Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας και του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσουμε στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι έως τα τέλη της τετραετίας.

● Μηχανογράφηση των Ταμείων και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

● Επαναφορά και εκσυγχρονισμός της λίστας φαρμάκων.

● Εξορθολογισμός της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο