Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εισοδήματα 100.000 - 150.000 ευρώ πρώτα στο φορολογικό στόχαστρο

Το φορολογικό ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να δει κατ' αρχήν τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2010, πριν καταλήξει στις αλλαγές που θα επέλθουν από το επόμενο έτος.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2010

Εισοδήματα 100.000 - 150.000 ευρώ πρώτα στο φορολογικό στόχαστρο

Το φορολογικό ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να δει κατ' αρχήν τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού του 2010, πριν καταλήξει στις αλλαγές που θα επέλθουν από το επόμενο έτος.

Με τη σύνταξη του προϋπολογισμού ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του προσχεδίου κατά την επόμενη εβδομάδα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν ποια, ενδεχομένως, μπορεί να είναι τα περιθώρια, ώστε να δουν προς τα πού θα κινηθούν, καθώς η κατ' αρχήν μείωση του βασικού συντελεστή φορολόγησης πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές. Κι αυτές πιθανότατα θα είναι η ίδια η φορολογική κλίμακα και συγκεκριμένα τα υψηλότερα εισοδήματα (άνω των 100.000 ή 150.000 ευρώ) έναντι των οποίων εξετάζεται να υπάρξει αύξηση της φορολόγησής τους.

Ενισχυτικά των εσόδων αναμένεται να λειτουργήσει και η ένταξη όλων των κατηγοριών των εισοδημάτων (επιδόματα και άλλες μισθολογικές παροχές πλην των τόκων) στην κλίμακα, καθώς θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή 35% ή 40% έναντι 15-20% σήμερα.

Σε μέγα ζήτημα αναμένεται να εξελιχθεί η επανεξέταση των πάνω από 900 φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση. Το πλήθος των απαλλαγών, που ίσως να μην είναι όλες καταγεγραμμένες σήμερα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη δημιουργία ειδικής ομάδας στο υπουργείο, που θα αναλάβει να τις καταγράψει μαζί με το κόστος που έχουν στον προϋπολογισμό.

Προτάσεις διαδικτυακές

Από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ανοίγει το site για την κατάθεση προτάσεων από φορείς και πολίτες, σχετικά με επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν στο φορολογικό σύστημα, καθώς το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να θέσει νέες βάσεις δίνοντας βαρύτητα κυρίως στο φορολογικό έλεγχο και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Προς το παρόν, οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Φίλιππος Σαχινίδης ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε τέλη και φόρους που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση της Ν. Δ. και θα τα πληρώσουν πάνω από 5.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ακινήτων κ.ά. έως τη λήξη της χρονιάς. Στο ταμείο φτάνουν:

Οχήματα οικολογικά και μη

1.Πάνω από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων για τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, που αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κριτήριο θα αποτελέσουν πρωτίστως τα κυβικά των οχημάτων και δευτερευόντως η παλαιότητα, καθώς στις σκέψεις των αρμοδίων είναι να μην επιβαρυνθούν όσοι έχουν παλαιό αυτοκίνητο και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλαγής του, αλλά κυρίως εκείνοι που έχουν μεγάλου κυβισμού και οικονομική ευχέρεια, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Η επίλυση του θέματος επείγει, καθώς την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η πληρωμή τους.

2.Περίπου 360.000 κάτοχοι οχημάτων άνω των 1.929 κυβικών για πληρωμή ειδικού τέλους 150 -650 ευρώ, αναλόγως κυβισμού.

3.Περισσότεροι από 3.000.000 ιδιοκτήτες για ΕΤΑΚ 2009 και περίπου 200.000 για 2008. Τα σημειώματα άρχισαν να ταχυδρομούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να προλάβουν να εισπράξουν κάποια χρήματα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, ενώ εκκρεμούν τα τυχόν διορθωτικά, για τα οποία είναι άγνωστο αν θα έχουν προλάβει να εισπραχθούν μέχρι την ίδια χρονική περίοδο.

4.Χιλιάδες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής για πληρωμή ετήσιου τέλους και έκτακτης εισφοράς. Εξαιρούνται περίπου 1.300 επαγγελματικά από εισφορά, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το τέλος.

5. Περίπου 128.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ για πληρωμή έκτακτης εισφοράς 1.000 -25.000 ευρώ (αν καταπέσει στα δικαστήρια πρέπει να επιστραφεί).

Πηγή Ελευεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο