Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων

Ερχεται φοροκαταιγίδα το πρώτο τρίμηνο του 2010- Κανονικά ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά και αυξημένα τέλη στα «μεγάλα» ΙΧ

Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων

Ερχεται φοροκαταιγίδα το πρώτο τρίμηνο του 2010- Κανονικά ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά και αυξημένα τέλη στα «μεγάλα» ΙΧ

Νέοι φόροι θα ισχύσουν στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία από το 2010, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να έχει ολοκληρώσει τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος έπειτα από διάλογο με κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς φορείς.

Κάτω από την πίεση των Βρυξελλών για άμεση λήψη μέτρων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα στοχεύσουν στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην απλοποίηση των διαδικασιών. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα, τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όλους όσοι έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας. Επίσης αυξημένοι θα είναι οι φόροι για τα μερίσματα, ενώ εξετάζονται αλλαγές και στην έμμεση φορολογία. Ανησυχία προκαλεί η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών ότι καταργείται σε έναν μήνα το σύστημα «Ηφαιστος», με βάση το οποίο καταγράφονται οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά για να αποτρέπεται το λαθρεμπόριο. Στο τραπέζι τώρα επανέρχεται παλαιότερη πρόταση για την επιστροφή του φόρου στα νοικοκυριά μέσω τωνφορολογικών δηλώσεων (ως έκπτωση δαπάνης). Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά. Ολα αυτά, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που εισηγούνται τα νέα μέτρα, εφόσον αποδώσουν θα αποφέρουν στα Δημόσια Ταμεία πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ ετησίως. Αλλωστε αυτό επιτάσσει και η προσαρμογή στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι τα μέτρα για την ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών ομάδων δεν είναι συμβατά με την εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα έσοδα του κράτους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, όμως, δήλωσε στον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια ότι τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης μέσω της περιστολής των δαπανών, της αύξησης των εσόδων και άλλων θεσμικών παρεμβάσεων όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, θέματα για τα οποία θα ξεκινήσει άμεσα διάλογος από το υπουργείο Εργασίας.

Οι παρεμβάσεις στη φορολογία θα ξεκινήσουν από την εφαρμογή μιας νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας η οποία θα έχει στόχο την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και την πρόσθετη επιβάρυνση των υψηλών και εκείνων που ως σήμερα φορολογούνταν με ευνοϊκό καθεστώς (π.χ., εισοδήματα με αυτοτελή φορολόγηση). Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 ή 60.000 ευρώ αναμένεται να πληρώσουν από το επόμενο έτος περισσότερους φόρους σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, ενώ εκείνοι που δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 20.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογική τους επιβάρυνσης. Παράλληλα σημαντική παρέμβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη φορολογία των ακινήτων και ειδικότερα στις κληρονομιές, στις γονικές παροχές αλλά και στο ΕΤΑΚ που μένει ώσπου να καταργηθεί. Οι νέοι φόροι στα ακίνητα και ειδικά ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται βάσει κλιμακίων και διαφορετικών συντελεστών.

Σε στενό κλοιό αναμένεται να βρεθούν από το επόμενο έτος και οι offshore εταιρείες οι οποίες διατηρούν στη χώρα μας πολυτελή ακίνητα, σκάφη αναψυχής και διακινούνται μέσω αυτών δισ. ευρώ.

Ωσότου υλοποιηθούν οι αλλαγές στη φορολογία, από το 2010 το υπουργείο οικονομικών θα συνεχίσει να εφαρμόζει το ΕΤΑΚ με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το 2009, αφού πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το ΕΤΑΚ 2008. Συνολικά τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία αναμένεται να φθάσουν εφέτος περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Επίσης θα συνεχιστεί κανονικά η είσπραξη για την έκτακτη εισφορά, εκτός και αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη για το κράτος από τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η συγκεκριμένη φορολογία δεν θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια. Ακόμη θα σταλούν κανονικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε ιδιώτες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και το ετήσιο ειδικό τέλος στα οχήματα με κινητήρα άνω των 1.929

κυβικών εκατοστών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε χθες ότι θα καταβληθεί η πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης ως το τέλος του έτους αλλά, κατά τις πληροφορίες, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό για τον οποίον έκανε λόγο η κυβέρνηση προεκλογικά. Η απόφαση για το επίδομα θα έχει αυστηρά κριτήρια και θα αφορά ανέργους, μονογεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους με χαμηλό εισόδημα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ισχύσει μόνο το εισοδηματικό κριτήριο των 10.500 ευρώ, όριο κάτω από το οποίο θα έπαιρναν όλοι το επίδομα. Αυτό αλλάζει και ο εισοδηματικός «πήχης» αναμένεται να διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανοικτό παραμένει ακόμη αν το επίδομα αυτό θα το λάβουν και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο