Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικά μέτρα για το 2010 προαναγγέλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου - Ελλειμα στο 12,5% του ΑΕΠ το 2009

Τη δέσμευση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει από το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές και όχι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Φορολογικά μέτρα για το 2010 προαναγγέλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Τη δέσμευση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει από το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές και όχι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις. Δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και ανέφερε ότι το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 12,5%.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου: "Τρεις είναι οι λόγοι για την αύξηση του ελλείμματος:

    * 1. Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο -1,5% φέτος, σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση.
    * 2. Τα χαμηλότερα έσοδα και οι υπέρογκες δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης.
    * 3. Η μη σωστή καταγραφή των δαπανών στα στατιστικά στοιχεία".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις δεσμεύσεις της για το πακέτο μέτρων τόνωσης της αγοράς, ύψους έως 3 δισ. ευρώ, παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν. Είπε, επίσης, ότι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου θα στείλει ενημερωτικό σημείωμα για τα μέτρα τα οποία θα πάρει η κυβέρνηση το 2010.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι δέχτηκε εντολή από τον πρωθυπουργό για σαρωτική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιέχει και την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας.

Όσον αφορά στην αμφισβήτηση των ελληνικών στοιχείων από την Κομισιόν και το Eurogroup δήλωσε: "Η στατιστική υπηρεσία μέχρι τώρα δεν ήταν ανεξάρτητη. Στους επόμενους δύο μήνες θα καταθέσουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ".


"Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μεγάλη προσαρμογή που μας ζητείται δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ριζική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και συνεπώς την συγκράτηση των δαπανών" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Ο πρωθυπουργός μου έδωσε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω προς αυτή την κατεύθυνση και να συγκρατήσω τις δαπάνες των υπουργείων χωρίς να διακινδυνέψω βασικές προτεραιότητες όπως η Υγεία και η Παιδεία. Την ίδια στιγμή ωστόσο, από την πλευρά των εσόδων, η προσαρμογή αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη ριζαική αναδιάρθωση του φορολογικού συστήματος και του τρόπου που λειτουργεί. Ο νέος νόμος θα μπει σε εφαρμογή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010. Αυτός ο νόμος, δεν θα αλλάξει μόνο τον τρόπο που φορολογούνται τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις και η ακίνητη περιουσία αλλά θα περιορίζει και τη φοροδιαφυγή".

Χθες το βράδυ, ο υπουργός οικονομικών έγινε αποδέκτης των σκληρών επικρίσεων του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει στην Ε.Ε. η Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις επί αναθεωρήσεων, τους τελευταίους μήνες, των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος και προειδοποίησε ότι η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν θα γίνει ανεκτή. "Το παιχνίδι τελείωσε", υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο