Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Λιγότεροι νόμοι και περισσότερη διαφάνεια

Λιγότερους νόμους και διαφανέστερο τρόπο νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να σταματήσει η πολιτική διαιώνιση ενός διαβρωμένου υπαλληλικού ιερατείου που αξιοποιεί τη σκόπιμη ασάφεια ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει ο νέος πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, μετά την πανηγυρική εκλογή του.

Λιγότερους νόμους και διαφανέστερο τρόπο νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να σταματήσει η πολιτική διαιώνιση ενός διαβρωμένου υπαλληλικού ιερατείου που αξιοποιεί τη σκόπιμη ασάφεια ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει ο νέος πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, μετά την πανηγυρική εκλογή του.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ακριτική Καστοριά, ο πρώτος Μακεδόνας πρόεδρος της Βουλής, όπως δήλωσε με υπερηφάνεια και συγκίνηση ο ίδιος, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για ένα Κοινοβούλιο που θα αποκαταστήσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στις θεσμικές λειτουργίες του κράτους και θα αναβαθμίσει τον υποβαθμισμένο ρόλο του βουλευτή.


Ψηφοφορία
Ο κ. Πετσάλνικος που εκλέχθηκε με 168 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο, στον εναρκτήριο λόγο του, συνόψισε επιγραμματικά ότι φιλοδοξεί να αναδείξει τη Βουλή «σε χώρο εποικοδομητικών συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος του ελληνικού λαού».

Ο νέος πρόεδρος προκάλεσε αίσθηση, όταν ανέφερε ότι στο διάστημα από το 2000 μέχρι το 2009, οι κυβερνήσεις ψήφισαν 1.000 περίπου νόμους, τουτέστιν δύο σχεδόν νομοσχέδια κάθε εβδομάδα, σπεύδοντας να κοινοποιήσει τις προθέσεις του: «Έχω διαπιστώσει ότι νομοθετούμε αδιάκοπα και με μεγάλη ταχύτητα. Και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόμαστε συνεχώς και περισσότερους νόμους αλλά καλύτερους νόμους».

Αυτό όπως εξήγησε, σημαίνει ότι στο εξής, πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων, θα προηγείται στάδιο υποχρεωτικής δημόσιας διαβούλευσης όπου θα διατυπώνονται και οι αρνητικές κρίσεις με αιτιολόγηση του σκεπτικού για τις προτάσεις που απορρίπτονται αλλά και συνοδευτική «έκθεση ποιότητας», η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτική αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οικονομία και το περιβάλλον.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι υιοθετώντας ένα επιτυχή θεσμό σε ξένα κοινοβούλια, τα νομοσχέδια θα υποβάλλονται σε δύο αναγνώσεις στις αρμόδιες Επιτροπές που θα απέχουν μεταξύ τους δύο εβδομάδες.

Και επίσης για να αποκλειστούν οι αιφνιδιασμοί, θα σταματήσει και η κακή παράδοση των «τροπολογιών της Παρασκευής», με κυβερνητική δέσμευση, μέχρις ότου τουλάχιστον τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής.

Σύμφωνα με τις προεδρικές εξαγγελίες, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ενημερώνει αναλυτικά τη Βουλή πριν ακόμα από τη σύναψη κάθε μεγάλης σύμβασης, ενώ σημαντική καινοτομία θεωρείται η σύσταση Ειδικής Επιτροπής όπου θα συζητούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Πετσάλνικος με βάση και τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, επανέλαβε ότι η Βουλή θα έχει βαρύνοντα ρόλο στο στάδιο της επιλογής της ηγεσίας στην Δικαιοσύνη, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά ότι βασικό μέλημά του θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο