Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απλούστερη διαδικασία για τις κληρονομιές

Οι Ευρωπαίοι που κληρονομούν ακίνητη περιουσία σε άλλη χώρα της ΕΕ συχνά αντιμετωπίζουν διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα. Όχι μόνο οι νόμοι κληρονομικής διαδοχής διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και συχνά δεν είναι ξεκάθαρο ποιο νομικό σύστημα ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Απλούστερη διαδικασία για τις κληρονομιές

Προτείνονται κοινοί κανόνες για τη διασυνοριακή κληρονομική διαδοχή

Οι Ευρωπαίοι που κληρονομούν ακίνητη περιουσία σε άλλη χώρα της ΕΕ συχνά αντιμετωπίζουν διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα. Όχι μόνο οι νόμοι κληρονομικής διαδοχής διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά και συχνά δεν είναι ξεκάθαρο ποιο νομικό σύστημα ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πολύπλοκης κατάστασης μπορεί να αποδειχτεί δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία για τους κληρονόμους οι οποίοι πολλές φορές, απογοητευμένοι και εξαντλημένοι, αποποιούνται περιουσιακά στοιχεία που κληρονομούν σε άλλες χώρες.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση των διαδικασιών διασυνοριακής κληρονομικής διαδοχής ώστε οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να επιλέγουν την εφαρμογή της νομοθεσίας της χώρας καταγωγής τους στις διαδικασίες αυτές.

Διαφορετικά, η μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων θα διέπεται από τη νομοθεσία του κράτους στο οποίο ζούσε ο αποθανών, ακόμη κι αν η περιουσία του περιλαμβάνει στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος.

Στόχος του μέτρου αυτού είναι να παύσουν να εκδίδουν τα δικαστήρια κρατών μελών αντικρουόμενες μεταξύ τους αποφάσεις για τα ίδια περιουσιακά στοιχεία. Για κάθε υπόθεση κληρονομικής διαδοχής θα είναι αρμόδια μια και μόνο αρχή, είτε στη χώρα διαμονής είτε στη χώρα καταγωγής του κληροδότη.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη θέσπιση κληρονομητηρίου που θα δίνει σε κληρονόμους και σε εκτελεστές διαθήκης τη δυνατότητα να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους εύκολα σε άλλη χώρα, δεδομένου ότι σήμερα πολλά κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν τα έγγραφα κληρονομιάς που προέρχονται από άλλο κράτος μέλος.

Κάθε χρόνο, οι νέες διασυνοριακές υποθέσεις κληρονομικής διαδοχής στην ΕΕ υπολογίζονται σε 450.000 και αφορούν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας περίπου 120 δις ευρώ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία παρέχει μεγαλύτερη νομική ασφάλεια και ευελιξία.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δώσουμε στους πολίτες και στους νομικούς τη δυνατότητα να κατανοούν και, ως έναν βαθμό, να επιλέγουν τους κανόνες που διέπουν τα περιουσιακά στοιχεία μιας κληρονομικής διαδοχής, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται αυτά."

Το μέτρο δεν θα επηρεάσει τους φόρους κληρονομιάς οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να ορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες, ούτε και άλλα θέματα που καλύπτει η εθνική νομοθεσία, όπως το ποιος είναι ο κληρονόμος ή το πώς κατανέμονται τα μερίδια στους κληρονόμους.


Πηγή Ευρωπαική επιτροπή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο