Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε ισχύ η απόσυρση και «πάγωμα» ημιυπαίθριων

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υπερβεί τη μία ποσοστιαία μονάδα και ότι πιθανότητα η ύφεση θα αγγίξει το 1,5% δημιουργεί επιπρόσθετο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ταυτόχρονα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 9% - 10%.

Σε ισχύ η απόσυρση και «πάγωμα» ημιυπαίθριων                                             

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υπερβεί τη μία ποσοστιαία μονάδα και ότι πιθανότητα η ύφεση θα αγγίξει το 1,5% δημιουργεί επιπρόσθετο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ταυτόχρονα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 9% - 10%.

Κατόπιν τούτου, το νέο οικονομικό επιτελείο θέτει ως άμεση προτεραιότητά τη διάθεση ρευστότητας ύψους 2,5 - 3 δισ. ευρώ στην αγορά προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία της χώρας.

Τα παραπάνω διευκρίνισαν χθες πηγές του νέου οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι όλα τα μέτρα ενίσχυσης θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2010 και έως το τέλος του έτους κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προγραμματισμένα έσοδα και να τιθασευτούν οι δαπάνες, ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού το έλλειμμα.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το νέο οικονομικό επιτελείο δείχνουν εκτίναξη του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στο εξάμηνο, ενώ τα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες έδειξαν έλλειμμα 5,7% για το 2008 και εκτίμηση (της προηγούμενης κυβέρνησης) για έλλειμμα 6% στο τέλος του 2009, πρόβλεψη η οποία θεωρείται έωλη από τη νέα κυβέρνηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αλληλογραφία με τη Eurostat για τα στοιχεία του ελλείμματος, η οποία θα ανακοινώσει επισήμως τις εκτιμήσεις της στις 22/11.

Σημειώνεται ότι το νέο οικονομικό επιτελείο έχει δύο παράλληλες προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά την τόνωση της αγοράς, με τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά πηγές του Yπουργείου Οικονομίας σημειώνουν ιδίως για το φορολογικό ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε την αγορά, θέλουμε να κάνουμε σοβαρή διαβούλευση».

Η δεύτερη παράλληλη προτεραιότητα αφορά τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στη χώρα μας για τη μείωση του ελλείμματος.

Στελέχη του Yπουργείου Oικονομίας πάντως ξεκαθαρίζουν ότι ο κεφαλικός φόρος θα πληρωθεί φέτος κανονικά, το ΕΤΑΚ θα πληρωθεί και για το 2008 και για το 2009, ενώ η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους «παγώνει».

Επίσης, το μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. παραμένει σε ισχύ, αν και ενδεχομένως θα υπάρξουν αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη σύσταση της κεντρικής υπηρεσίας για τις πληρωμές στο Δημόσιο, ενώ θα υπάρξουν και συγχωνεύσεις σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν παράλληλα ότι θα δημιουργηθεί ένας δημόσιος πυλώνας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά στη σύσταση του ταμείου αναχρηματοδότησης δανείων, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.

Oσον αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών που ανήκουν στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα μόνο μία παραίτηση, από τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, τον κ. Μηλιάκο, η οποία επί του παρόντος δεν έχει γίνει αποδεκτή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες ο νέος υπουργός Οικονομίας δεν σκέφτεται επί του παρόντος να ζητήσει παραιτήσεις επικεφαλής τραπεζών που ανήκουν στο Δημόσιο.

Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο