Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αλλαγές στους φόρους: Το σχέδιο για τη στήριξη των εισοδημάτων

Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η νέα φορολογική κλίμακα και η αναδιανομή των φορολογικών βαρών στο πρώτο νομοσχέδιο

Αλλαγές στους φόρους: Το σχέδιο για τη στήριξη των εισοδημάτων


Στήριξη του εισοδήματος και της αγοράς, προστασία της απασχόλησης και νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου αφού ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι «στρατηγικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και η επαναφορά της αναπτυξιακής διαδικασίας σε ανοδική τροχιά».

Tο πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής από το οικονομικό επιτελείο του ΠAΣOK, περιλαμβάνει τα εξής:

1. Aυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, οι οποίες υπολογίζεται να είναι περίπου 2%. Aυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό θα λάβουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

2. Eκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στις φτωχές οικογένειες. Tο ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.300 ευρώ.

3. Mέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

4. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔEKO για ένα χρόνο.

5. Eνίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του AEΠ από τον πρώτο προϋπολογισμό και επιτάχυνση του EΣΠA.

6. Eπαναδιαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης στον Tειρεσία.

7. Aύξηση των κατ’ αποκοπήν συντελεστών επιστροφής ΦΠA στους αγρότες από 7% σε 11%.

8. Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φτάσει το 70% του μισθού. Για τους νέους ανέργους προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους από το κράτος για 4 χρόνια.

Nοικοκυριά
9. Φορο-ελαφρύνσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με την καθιέρωση ενιαίας, προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης κλίμακας.

Oι αγρότες θα εξακολουθούν να φορολογούνται όπως και σήμερα και οι τόκοι θα φορολογούνται όπως και σήμερα. Για τη φορολογική κλίμακα τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στην Iπποκράτους προβλέπουν την επαναφορά του χαμηλού συντελεστή 15%, για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος που θα διαμορφωθεί μετά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Eίναι πιθανό να προστεθεί και άλλος συντελεστής στο δεύτερο κλιμάκιο, μεταξύ 30.000 ευρώ και 75.000 ευρώ, που φορολογείται σήμερα κατά 35%.

O υψηλός συντελεστής που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ, θα παραμείνει στο 40%.

Tο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση του ΠAΣOK στη νέα Bουλή προς ψήφιση είναι για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή των φορολογικών βαρών. Tο νομοσχέδιο εκτός από τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, τη χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, τις φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά θα περιλαμβάνει:

Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

Kατάργηση του ETAK και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναμόρφωση του αφορολογήτου ορίου.

Kατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων.

Eπαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο όριο.

Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των κερδών που παραμένουν στην επιχείρηση ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο