Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλαφόν από τις τράπεζες στα μπλοκ επιταγών

Προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των ακάλυπτων επιταγών, πριν οδηγήσει σε λουκέτα και υγιείς επιχειρήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητεί λύσεις

Πλαφόν από τις τράπεζες στα μπλοκ επιταγών

Προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία των ακάλυπτων επιταγών, πριν οδηγήσει σε λουκέτα και υγιείς επιχειρήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητεί λύσεις

Στα  100 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά των μεταχρονολογημένων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά και εκφράζονται φόβοι για νέα δραματική άνοδο στις ακάλυπτες επιταγές τον Οκτώβριο.

Προκειμένου να  ανακοπεί η ξέφρενη πορεία  των ακάλυπτων επιταγών, πριν οδηγήσει σε λουκέτα και υγιείς επιχειρήσεις η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητεί λύσεις, όπως για παράδειγμα είναι να μπει  «πλαφόν»  στα φύλλα αλλά και στα ποσά των μπλοκ επιταγών.

 Η αγορά εκφράζει φόβους ότι τον Οκτώβριο οι ακάλυπτες επιταγές θα καταγράψουν νέα άνοδο και στην πλειοψηφία τους θα προέρχονται από   τουριστικές επιχειρήσεις.

Τα  «φέσια» στο 8μηνο 2009 ξεπέρασαν τα 2,3δισ. ευρώ, και είναι τριπλάσια σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 που ήταν  825εκ. ευρώ.

Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει ότι στο σύνολο του έτους οι ακάλυπτες επιταγές θα ξεπεράσουν τα 3,5δισ. ευρώ.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο ο κ. Κων. Μίχαλος πρόεδρος του ΕΒΕΑ,  ο κ. Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του ΒΕΑ και ο κ. Νίκος Σκορίνης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ.

Αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά την πορεία των ακάλυπτων επιταγών.

Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναζητούν τον τρόπο που θα μπει φρένο  στην δραματική άνοδο των ακάλυπτων επιταγών, που έχει να κάνει με την πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών  και όπως λένε: είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα ένα πλέγμα παρεμβάσεων για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Προτείνουν λοιπόν, μεταξύ των άλλων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν:

·       στην υιοθέτηση των δίγραμμων επιταγών, να υπάρχει  πλαφόν στα φύλλα επιταγών, αλλά και στο χρηματικό όριο του μπλοκ.

·       Και ζητούν από τις τράπεζες  ακόμα μεγαλύτερο  έλεγχο σε ότι αφορά την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και ιδιωτών που προμηθεύονται μπλοκ επιταγών.

Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάζουν ενδελεχώς το τζίρο, τα κέρδη και εν γένει την οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία ή του ιδιώτη και να σταθμίζουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο.

Για το πλαφόν στα φύλλα επιταγών αναφέρουν, ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα μπλοκ επιταγών που προμηθεύεται μία εταιρεία και στα οικονομικά της στοιχεία.

Για το πλαφόν στο πιστωτικό όριο, μία λύση είναι να είναι τυπωμένο συγκεκριμένο ποσό σε κάθε φύλλο επιταγής. Π.χ. μία επιχείρηση μπορεί να έχει με βάση τον τζίρο και τα κέρδη της πιστωτικό όριο για μπλοκ 50.000 ευρώ, που σημαίνει 10 φύλλα Χ 5.000 ευρώ έκαστο.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο