Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ζητούν ...δανεικά για να πληρώσουν συντάξεις

Στον αέρα βρίσκονται οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ). Τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας αδυνατούν να καταβάλουν τις συντάξεις των επομένων μηνών αν δεν λάβουν οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι διοικητές των δύο Ταμείων κκ. Θ. Αμπατζόγλου και Κ. Παπαθανασίου με επιστολές τους προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητούν...

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ζητούν ...δανεικά για να πληρώσουν συντάξεις

Σε αδιέξοδο τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας καθώς τα έσοδα μειώνονται

Στον αέρα βρίσκονται οι συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ). Τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας αδυνατούν να καταβάλουν τις συντάξεις των επομένων μηνών αν δεν λάβουν οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι διοικητές των δύο Ταμείων κκ. Θ. Αμπατζόγλου και Κ. Παπαθανασίου με επιστολές τους προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητούν για μεν το ΙΚΑ 300 εκατ. ευρώ μόνο για τις συντάξεις του Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ 232 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων. Τα δύο έγγραφα-«φωτιά» από τα οποία φαίνεται ότι τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ δεν είναι σε οικονομική κατάσταση να πληρώσουν τις συντάξεις Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων παρουσίασε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Γ. Κουτρουμάνης ο οποίος είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευσή τους. Τα δύο Ταμεία πλήττονται σοβαρά από την οικονομική κρίση καθώς τα έσοδά τους μειώνονται ενώ, όπως είναι γνωστό, η διοίκηση του ΟΑΕΕ είχε ζητήσει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοκινητιστών αλλά μετά τις αντιδράσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) η απόφαση αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές.

Στην επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι τα χρήματα είναι αναγκαία « επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ομολόγων » που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα εκδώσει για τις παλιές οφειλές του Δημοσίου (δηλαδή την κρατική επιχορήγηση) προς το Ταμείο.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ σημειώνει στην επιστολή του ότι το Ταμείο « βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία εξαιτίας της μείωσης των προϋπολογισθέντων εσόδων και της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης ».

« Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι η χειρότερη παρά ποτέ και τα προβλήματα που αφήνει πίσω της αυτή η κυβέρνηση είναι τα μεγαλύτερα που είχαν ποτέ τα Ταμεία» σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης σχολιάζοντας ταυτοχρόνως τις ανακοινώσεις του υπουργείου Απασχόλησης για αύξηση της περιουσίας των Ταμείων στα 36 δισ. ευρώ από το 2004 ως το τέλος Αυγούστου.

« Η κυβέρνηση προσπαθεί- τεχνηέντως- να κρύψει τα τεράστια προβλήματαπου αφήνει στο Ασφαλιστικό » σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ταμεία και θέτει τα εξής ερωτήματα:

1. Αφού είναι καλή η κατάσταση στα Ταμεία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, γιατί το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ δεν μπορούν να πληρώσουν τις συ ντάξεις τους χωρίς να επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;

2. Γιατί το ΙΚΑ έφτασε στο σημείο να χρωστάει 12 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία;

3. Γιατί τα Ταμεία οφείλουν 3,6 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία;

4. Γιατί δεν εξοφλούνται οι οφειλές προς τα φαρμακεία, τους γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα με αποτέλεσμα να απειλείται η διακοπή των συμβάσεων;

Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τις εξετάσεις και τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Το οικονομικό πρόβλημα των Ταμείων που όπως όλα δείχνουν επιδεινώνεται θα είναι και το μεγάλο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο