Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρόβλεψη Γ. Παπαθανασίου: Ολοταχώς προς έλλειμμα 8%

Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες επί τα χείρω αναθεωρήσεις με στόχο αφενός να δείξει ότι η κρίση ?γονάτισε την οικονομία και αφετέρου να φανεί πως έστω και την ύστατη ώρα «λέει την αλήθεια»

Πρόβλεψη Γ. Παπαθανασίου: Ολοταχώς προς έλλειμμα 8%

Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες επί τα χείρω αναθεωρήσεις με στόχο αφενός να δείξει ότι η κρίση ?γονάτισε την οικονομία και αφετέρου να φανεί πως έστω και την ύστατη ώρα «λέει την αλήθεια»

Έλλειμμα «μαμούθ» 8% του ΑΕΠ και συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας έως και  ?0,9% παραδέχεται πλέον η κυβέρνηση έξι μόλις ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών.

Μάλιστα υπολογίζει πως για να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο της επιτήρησης (3%) θα χρειαστούν 12,5 δις ευρώ.

Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες επί τα χείρω αναθεωρήσεις με στόχο αφενός να δείξει ότι η κρίση ?γονάτισε την οικονομία και αφετέρου να φανεί πως έστω και την ύστατη ώρα «λέει την αλήθεια» για τη  πραγματική κατάσταση στην οποία θα την παραδώσει στη νέα κυβέρνηση.

Βέβαια όπως έχει γράψει το «Έθνος» το πραγματικό έλλειμμα είναι κατά πολύ υψηλότερο, οι εκτιμήσεις το ανεβάζουν πάνω από το 10%, καθώς ?αποσιωπούνται μία σειρά από δαπάνες όπως για παράδειγμα τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους που προσεγγίζουν τα 16 δις ευρώ.

 Το βέβαιο είναι πως ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός ο οποίος ξεκίνησε προτού ξεσπάσει η κρίση (μπήκαμε σε επιτήρηση εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων του 2007 και του 2008) φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση η οποία  θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το «καλημέρα» για την παράταση της επιτήρησης.

Μάλιστα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «σκληρή» στάση της Κομισιόν εξαιτίας της ανακολουθίας που έχει δείξει η παρούσα κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου γνωστοποίησε πως το έλλειμμα του τρέχοντος έτους δεν θα είναι 3,7% για το οποίο επέμενε επί μήνες η κυβέρνηση αλλά 6% και χθες παραδέχθηκε ότι αν δεν εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία στο τελευταίο τρίμηνο τα αναμενόμενα έσοδα θα φθάσει στο 8%.

Στα έσοδα ο υπουργός υπολογίζει όλους τους έκτακτους φόρους (αύξηση φορολογίας σε κινητά , Ι.Χ , σκάφη , βενζίνη και τυχερά παιχνίδια ) τη τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών  και την επανακυκλοφορία του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό).

«Αν οι πολιτικές αυτές δεν εφαρμοστούν ή μετατεθούν χρονικά το έλλειμμα θα είναι της τάξης του 8%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως στον ...αέρα βρίσκονται τα τέλη για τους ημιυπαίθριους (1,1 δις ευρώ) μιας και δεν υπάρχει προσέλευση υπόχρεων στη ρύθμιση, το Ξυστό ( 300 εκατ. ευρώ) με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς να μην γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί, η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών (1,8 δις ευρώ) και το νέο καθεστώς στην φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Όπως γίνεται αντιληπτό οδεύουμε ολοταχώς προς έλλειμμα τουλάχιστον 8%.

Παράλληλα χθες ο κ. Παπαθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον δανεισμού παρότι ήδη έχουμε φθάσει στα 55 δις ευρώ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο