Αναιμικές οι εισπράξεις από ΕΤΑΚ και κεφαλικό φόρο

Οικονομικές Ειδήσεις

25 Σεπτέμβριος 2009
Τη στιγμή που η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, τα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο αυτές πηγές είναι αναιμικά και μακριά από τις συντηρητικότερες προβλέψεις. Taxheaven.gr

Αναιμικές οι εισπράξεις από ΕΤΑΚ και κεφαλικό φόρο

Τη στιγμή που η αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, τα έσοδα του Δημοσίου από τις δύο αυτές πηγές είναι αναιμικά και μακριά από τις συντηρητικότερες προβλέψεις.

Τεχνικές δυσκολίες, λάθη στη συμπλήρωση των δηλώσεων, αντικρουόμενες εκτιμήσεις σχετικά με τη νομιμότητα και τη συνέχεια των μέτρων έχουν ως αποτέλεσμα τα βεβαιωθέντα έσοδα από το ΕΤΑΚ φυσικών προσώπων για το 2008 να μην ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, τα δε εισπραχθέντα μόλις και μετά βίας φτάνουν το 25% των βεβαιωθέντων. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά, καθώς έχουν βεβαιωθεί ποσά άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Στα νομικά πρόσωπα τα βεβαιωθέντα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να κινούνται καλύτερα σε σχέση με αυτές των φυσικών προσώπων λόγω των υψηλών προστίμων που αντιμετωπίζουν όσοι καθυστερούν ή δεν υποβάλλουν δηλώσεις. Παρά ταύτα περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει ακόμη δήλωση ΕΤΑΚ για το 2008, ενώ στις 200.000 (!) ανέρχονται τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει ακόμη διορθωτικές δηλώσεις για το περυσινό, επί συνόλου 4 εκατ.

Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν σταλεί ακόμη τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009, κάτι που σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις εκλογές, όχι όμως για προεκλογικούς λόγους, αλλά επειδή ακριβώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή των ειδοποιητηρίων του 2008.


ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

Εάν πράγματι μέχρι την ανάληψη της νέας κυβέρνησης δεν έχει ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για το 2009, αυτό αφενός εξασφαλίζει το γεγονός ότι ουδείς φορολογούμενος θα έχει καταβάλει ενιαίο τέλος ακινήτων για το τρέχον έτος, αφετέρου αφαιρεί από το ΠαΣοΚ το επιχείρημα διατήρησης του ΕΤΑΚ 2009 για λόγους ισονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της Ιπποκράτους έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να καταργηθεί το ΕΤΑΚ από το 2010 και να επανέλθει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και κληρονομιών με σημαντική αύξηση του αφορολόγητου. Για το 2009 τονίζουν ότι η κατάργηση δεν θα ήταν δυνατή έστω και εάν ένας φορολογούμενος έχει καταβάλει στην εφορία το σχετικό τίμημα. Δεν έχουν όμως ωστόσο διευκρινίσει τι θα γίνει στην περίπτωση που κανένα σημείωμα δεν έχει αποσταλεί και κανένας φόρος δεν έχει καταβληθεί.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία για το 2008 εκτιμώνται σε 1,120 δισ. ευρώ, ενώ για το 2009 σε 1,770 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής τα βεβαιωθέντα και όχι εισπραχθέντα έσοδα από το ΕΤΑΚ για το 2008 ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ για το ΕΤΑΚ φυσικών προσώπων για το 2009 δεν υπάρχει ούτε βεβαίωση ούτε φυσικά είσπραξη.


ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ήδη έχουν βεβαιωθεί ποσά άνω των 200 εκατ. ευρώ και εισπράττεται κανονικά το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων παρά τις προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου υπόχρεοι στην έκτακτη εισφορά είναι περίπου 128.000 φορολογούμενοι και τα προσδοκώμενα έσοδα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Βάσει πάντως της φορολογικής νομοθεσίας, ακόμη κι αν ασκηθεί προσφυγή, ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, αλλιώς ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες. Δηλαδή, η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1% - και μέχρι ποσοστού 200% - της κύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο κεφαλικός φόρος καταβάλλεται κανονικά και στην περίπτωση που η διάταξη κριθεί αντισυνταγματική τότε είτε τα χρήματα θα επιστραφούν στους φορολογουμένους είτε θα συμψηφιστούν με άλλες οφειλές ή φόρους που τους αναλογούν.


ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ανεξαρτήτως των εσόδων, το έργο που κλήθηκε να επιτελέσει η ΓΓΠΣ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή μάλιστα που από την πολύ αρχή είχε διαπιστωθεί ότι το ΕΤΑΚ δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί μόνο με τα στοιχεία του Ε9, αφού το σύστημα αδυνατούσε να εξακριβώσει μόνο από αυτή τη βάση δεδομένων το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, της ψιλής κυριότητας ή και της επικαρπίας του κάθε ακινήτου.

Ανάλογες δυσκολίες εμφανίστηκαν και σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά, καθώς ήταν δύσκολο να διαχωρισθούν από το σύστημα οι αποζημιώσεις απόλυσης και οι εφάπαξ παροχές των ασφαλιστικών ταμείων από τα ατομικά εισοδήματα των εργαζομένων. Παρά ταύτα, η ΓΓΠΣ κατάφερε να φέρει σε πέρας ένα σημαντικό έργο που θα αποτελέσει μια πολύτιμη βάση δεδομένων για όποιο οικονομικό επιτελείο προκύψει μετά τις εκλογές.


Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΑΚ

Διαμερίσματα των... 80 τ.μ. των οποίων η μέση επιφάνεια των βοηθητικών χώρων δεν υπερβαίνει τα 18 τ.μ. και η θέση πάρκινγκ τα 25 τ.μ συνθέτουν την περιουσιακή εικόνα του μέσου Ελληνα.
Αυτό προκύπτει από μια πρώτη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων ΕΤΑΚ από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από την οποία μεταξύ άλλων προκύπτει επίσης:

- Η μέση επιφάνεια του διαμερίσματος ή της κατοικίας ανέρχεται σε 79,26 τετραγωνικά μέτρα. Εχουν δηλωθεί βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, πάρκινγκ, playroom) των οποίων η επιφάνεια είναι κατά μέσο όρο 18,82 τετραγωνικά μέτρα. Η μέση επιφάνεια του οικοπέδου που έχει δηλωθεί ανέρχεται σε 465,12 τ.μ.

- Η μέση επιφάνεια των μονοκατοικιών ανέρχεται σε 81,60 τ.μ. κατά μέσο όρο. Οι μονοκατοικίες διαθέτουν και μεγαλύτερους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης. Η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων που δηλώνουν όσοι έχουν στην κυριότητά τους μονοκατοικία φθάνει σε 34,90 τ.μ. κατά μέσο όρο. Το οικόπεδο που έχει δηλωθεί με τη μονοκατοικία έχει μέση επιφάνεια 634,57 τ.μ.

- Η επιφάνεια της επαγγελματικής στέγης (κατάστημα, γραφείο) ανέρχεται στα 84,75 τ.μ. κατά μέσο όρο, με βοηθητικούς χώρους 58,76 τ.μ. κατά μέσο όρο και οικόπεδο με μέση επιφάνεια 488,41 τ.μ.

- Τα δηλωθέντα εντός σχεδίου πόλης οικόπεδα έχουν μέση επιφάνεια 768,88 τ.μ.

- Οι αποθήκες που αποτελούν ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες παρουσιάζουν μέση επιφάνεια 69,33 τ.μ., ενώ με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία διαθέτουν και βοηθητικούς χώρους επιφάνειας 50,5 τ.μ. κατά μέσο όρο.

- Η μέση επιφάνεια των θέσεων στάθμευσης που αποτελούν ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες ανέρχεται στα 28,70 τ.μ.

Πηγή Κέρδος