Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τράπεζες και οικονομικά ένα χρόνο μετά

Η πρόταση ευρωπαϊκών κανόνων για αυστηρότερη χρηματοπιστωτική εποπτεία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη σύνοδο του G20 αυτή την εβδομάδα.

Τράπεζες και οικονομικά ένα χρόνο μετά

Η πρόταση ευρωπαϊκών κανόνων για αυστηρότερη χρηματοπιστωτική εποπτεία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη σύνοδο του G20 αυτή την εβδομάδα.

Οι εκτενείς αυτές προτάσεις, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της απάντησης της ΕΕ στη χρηματοπιστωτική κρίση, στοχεύουν στη δημιουργία του πρώτου καθαρά ευρωπαϊκού συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Οι νέοι κανόνες προτείνονται ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Λήμαν Μπράδερς, που προκάλεσε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Στην ΕΕ των 27, οι αναταράξεις αυτές ήταν εντονότερες εξαιτίας της έλλειψης μιας ενιαίας προσέγγισης όσον αφορά τις ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων «δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντλήσουμε διδάγματα από την κρίση και να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα» δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τσαρλς Μακ Κρίβι.

Παρά την ύπαρξη της ενιαίας αγοράς εδώ και πάνω από μία δεκαετία και τη διασυνοριακή δραστηριοποίηση πολλών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η εποπτεία των τραπεζών κάθε κράτους μέλους πραγματοποιείται κυρίως σε εθνικό επίπεδο.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, το οποίο θα διασφαλίζει την ενιαία εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν σε δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ. Βάσει του νέου συστήματος, νέες ευρωπαϊκές αρχές για τις τράπεζες, τις ασφαλίσεις, τις κινητές αξίες και τις επαγγελματικές συντάξεις θα εποπτεύουν και θα συντονίζουν το έργο των εθνικών εποπτικών αρχών.

Οι ευρωπαϊκές αυτές εποπτικές αρχές θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε τυχόν διαφορές μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών και θα μπορούν να επιβάλλουν μέτρα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, η αρχή για τις κινητές αξίες θα έχει την άμεση εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, δηλαδή των ιδιωτικών εταιρειών που προειδοποιούν τους επενδυτές για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν επίσης τη δημιουργία ευρωπαϊκού οργάνου που θα έχει ως αποστολή να εντοπίζει τυχόν απειλές στη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι νέες εποπτικές αρχές θα εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών.

Η ΕΕ έχει ζητήσει να αναληφθούν παρεμφερείς μεταρρυθμίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, θέση που υιοθέτησε τον Απρίλιο η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομιών. Σήμερα, έξι μήνες αργότερα, οι ηγέτες του G20 συναντώνται στο Πίτσμπουργκ για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να εξετάσουν τρόπους περιορισμού των αμοιβών τραπεζικών στελεχών, μέτρο που υποστηρίζει και η ΕΕ.

Μετά την περυσινή κατάρρευση, η ΕΕ ανέθεσε σε ομάδα τραπεζικών εμπειρογνωμόνων να βρουν τρόπους για να αποφευχθεί τυχόν επανάληψη της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το κραχ της Wall Street το 1929. Οι νέες προτάσεις βασίζονται σε αυτές τις συστάσεις που έγιναν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις αρχές του έτους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο