Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι φόροι στο κέντρο της αντιπαράθεσης

ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ενιαίας κλίμακας με βάση την οποία θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα -ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία θα προέρχονται- εντάσσει το ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό του πρόγραμμα. Ουσιαστικά, η πρόταση οδηγεί σε αύξηση της επιβάρυνσης για όσους έχει εισοδήματα από μερίσματα. Κι αυτό διότι τα εταιρικά κέρδη που καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων, θα φτάσουν να φορολογούνται με συντελεστή 40% -ή και ακόμη υψηλότερο- αντί για 35% που φορολογούνται σήμερα.

Οι φόροι στο κέντρο της αντιπαράθεσης

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ενιαίας κλίμακας με βάση την οποία θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα -ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία θα προέρχονται- εντάσσει το ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό του πρόγραμμα.
Ουσιαστικά, η πρόταση οδηγεί σε αύξηση της επιβάρυνσης για όσους έχει εισοδήματα από μερίσματα. Κι αυτό διότι τα εταιρικά κέρδη που καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων, θα φτάσουν να φορολογούνται με συντελεστή 40% -ή και ακόμη υψηλότερο- αντί για 35% που φορολογούνται σήμερα.

Με την ενιαία κλίμακα θα φορολογούνται:

*Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

*Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

*Τα εισοδήματα από ενοίκια.

*Τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.

*Οι υπεραξίες από την αγοραπωλησία μετοχών.

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει με αυτό τον τρόπο τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα φυσικά πρόσωπα στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο αυξημένος φόρος θα αφορά τα μερίσματα -δηλαδή τα κέρδη που φεύγουν από την επιχείρηση και καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων- δεν θα επηρεάσει την επιχειρηματικότητα της χώρας.

Ο αντίλογος που διατυπώνεται σε αυτή τη στρατηγική έχει να κάνει με την αυξημένη δυσκολία εντοπισμού της φορολογητέας ύλης. Πρακτικά, ο μέτοχος μιας εταιρείας μπορεί να είναι μια άλλη εταιρεία ή μια off shore, κάτι που σημαίνει ότι ο εντοπισμός του φυσικού προσώπου που θα κρύβεται πίσω από αυτό το δαίδαλο θα είναι πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος.

Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. μέχρι τώρα επικεντρώνεται στον περιορισμό των δαπανών με πάγωμα μισθών στο δημόσιο, στη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στην προώθηση αλλαγών στο ασφαλιστικό και τα κλειστά επαγγέλματα.

Θεωρητικά, στην ενιαία φορολογική κλίμακα πρέπει να ενταχθούν και τα εισοδήματα από τόκους. Ωστόσο, η φορολόγηση των τόκων στις τραπεζικές καταθέσεις, στην Ελλάδα είναι πρακτικώς αδύνατη. Η ύπαρξη εκατομμυρίων τραπεζικών λογαριασμών που είναι δηλωμένοι σε δύο ή περισσότερα ονόματα, θα δημιουργούσε ένα διαχειριστικό χάος.

Ενιαία κλίμακα σημαίνει ότι όλα τα εισοδήματα, από όπου και προέρχονται, προστίθενται και φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Αυτή η μέθοδος λύνει μια σειρά από αδικίες. Το παράδειγμα ενός μεγαλομετόχου και ενός μισθωτού είναι αποκαλυπτικό: Ενας μεγαλομέτοχος εισηγμένης ανώνυμης εταιρείας εισέπραξε 600.000 σε μερίσματα το 2008. Τα μερίσματα αυτά φορολογήθηκαν με συντελεστή 35%.

Η αδικία που υπάρχει

Το στέλεχος της ίδιας εταιρείας που δήλωσε ετήσιες αμοιβές 100.000 ευρώ φορολογήθηκε με συντελεστή 40%. Δηλαδή, ο μεγαλομέτοχος, με εξαπλάσιο καθαρό εισόδημα από το στέλεχος της εταιρείας του, φορολογήθηκε με χαμηλότερο συντελεστή.

Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας -κάτι το οποίο αναμενόταν να εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ΔΕΘ- αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Η μη τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων σε ετήσια βάση οδηγεί στην εξής αδικία: ενώ οι ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων αυξάνονται λόγω πληθωρισμού, τα φορολογικά κλιμάκια παραμένουν στάσιμα. Ετσι, ο εργαζόμενος καταλήγει να πληρώνει με ολοένα και υψηλότερο συντελεστή.

Στην κλίμακα, αναμένεται να μπουν εισοδήματα τα οποία σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς (αθλητών, πρόσθετες αμοιβές εκτός έδρας, αποζημιώσεις κ.λπ.).

Πηγή Ελευθεροτυπία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο