Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για ΕΤΑΚ

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για ΕΤΑΚ

    Αθήνα, 9-9-2009


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


    «Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι: ‘Έχουμε πει πολύ καθαρά και θα το επαναλάβω, την πρόθεση μας να αντικαταστήσουμε το ΕΤΑΚ με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, για έναν απλό λόγο. Η Νέα Δημοκρατία κατήργησε τη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και φορολόγησε τη μικρή ακίνητη περιουσία. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το αντίθετο’’
    

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μέσα σε λίγες λέξεις, κατάφερε να πει μια σειρά από ψέματα.


    Η αλήθεια είναι ότι ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ουδέποτε απέφερε σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Τα έσοδα για το 2007 ήταν μόνο 227 εκατ. ευρώ, όταν μόνο από το ΕΤΑΚ των Νομικών Προσώπων τα έσοδα έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ
    

    Η αλήθεια είναι ότι από το ΕΤΑΚ απαλλάχθηκαν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες, αφού υπάρχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Συνεπώς, δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.


    Η αλήθεια είναι ότι στο ΕΤΑΚ υπάγονται τα ακίνητα των επιχειρήσεων, των off shore εταιριών και της Εκκλησίας (τα οποία είχαν εξαιρεθεί από τον ΦΜΑΠ που είχε επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί άραγε;).


    Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε τους φόρους κληρονομιάς και γονικής παροχής, όπως και τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Και αυτό, γιατί σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούν περισσότερο την κατοχή και όχι τη μεταβίβαση περιουσίας. Το ΠΑΣΟΚ τι προτίθεται να κάνει; Να επαναφέρει τους φόρους αυτούς; Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει γιατί ως Κυβέρνηση είχε εξαιρέσει ουσιαστικά με νόμο τις επιχειρήσεις - κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τον φόρο κληρονομιάς (γιατί άραγε;), αφού φορολογούνται κατά μέσο όρο με 1% για την αξία των ακινήτων τους όταν οι υπόλοιποι πολίτες καλούνταν να πληρώσουν φόρο από 5% έως 40%;


    Η αλήθεια είναι ότι το ΕΤΑΚ θεσπίσθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο (1 τοις χιλίοις επί της ακίνητης περιουσίας), ώστε να είναι μικρό και να διαμορφώνεται αναλογικά. Όταν το ΠΑΣΟΚ προτείνει προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με ποιους συντελεστές και με τι αφορολόγητο όριο θα θεσπίσει τον ΦΜΑΠ; Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και όχι να επιμένει σε αοριστίες.

    

    Τέλος, εάν το ΠΑΣΟΚ καταργήσει το ΕΤΑΚ και επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία έσοδα περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μπορεί να μας πει το ΠΑΣΟΚ ποιους φόρους θα αυξήσει, για να καλύψει αυτό το πρόσθετο έλλειμμα;

    

    Ας αφήσει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ τις ανακρίβειες και τις γενικόλογες θέσεις. Και ας πει όλη την αλήθεια στους Έλληνες. Για να ξέρουν οι πολίτες ποιες πολιτικές θα ψηφίσουν και ποιες όχι, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο