Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νομοθετούνται τα μέτρα για ΦΠΑ, απόσυρση ΙΧ, πάγωμα πλειστηριασμών και μετατάξεις από Ο.Α.

ME πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως η απόσυρση, η αποσύνδεση των δηλώσεων ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, οι μετατάξεις της Ολυμπιακής καθώς και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τις 31-12- 2009 για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Νομοθετούνται τα μέτρα για ΦΠΑ, απόσυρση ΙΧ, πάγωμα πλειστηριασμών και μετατάξεις από Ο.Α.                                             


 ME πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως η απόσυρση, η αποσύνδεση των δηλώσεων ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, οι μετατάξεις της Ολυμπιακής καθώς και το «πάγωμα» των πλειστηριασμών έως τις 31-12- 2009 για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Υπό τη δίνη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και προκειμένου να ανακουφιστεί η αγορά, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να νομοθετηθούν τελικώς τα συγκεκριμένα μέτρα.

Η ευνοϊκή ρύθμιση για τον ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αν και ο κίνδυνος απωλειών για τα έσοδα του Δημοσίου, καθιστά αυστηρότερο το καθεστώς προστίμων και ποινών για όσους εκμεταλλευτούν το μέτρο για να αποφύγουν την καταβολή του φόρου.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, η εξόφληση του ΦΠΑ δεν θα γίνεται πλέον εφάπαξ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, αλλά η επιχείρηση θα καταβάλλει μόνο το 30% του οφειλόμενου φόρου και το υπόλοιπο θα καλείται να το εξοφλεί σε δύο μηνιαίες δόσεις. Κατά τη διάρκεια του διμήνου αυτού το υπόλοιπο του φόρου που απομένει για πληρωμή θα επιβαρύνεται με την προβλεπομένη προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία ανέρχεται στο 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Σημειώνεται ότι για το διάστημα αυτό δεν θα ισχύουν οι ποινικές ευθύνες του φορολογούμενου, αν και στην περίπτωση που παρέλθει το δίμηνο και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο υπόλοιπο του ΦΠΑ τότε ο παραβάτης θα διώκεται ποινικά, ενώ παράλληλα θα πληρώνει υψηλότερα ποσά μηνιαίων πρόσθετων φόρων.

 

Πλειστηριασμοί

 

Oσον αφορά τους πλειστηριασμούς, υπενθυμίζεται ότι από κοινού η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομίας και η Ελληνική Eνωση Τραπεζών, αποφάσισαν το «πάγωμά» τους για οφειλές προς τις τράπεζες για ποσό έως 200.000 ευρώ μέχρι τις 31/12/2009.

Η ρύθμιση, θα αφορά μόνο τις υποθέσεις που τον πρώτο λόγο μεταξύ των πιστωτών έχουν οι τράπεζες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, που ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, το Δημόσιο δεν μπορεί να τον εμποδίσει να προχωρήσει σε πλειστηριασμό.

Το Yπουργείο Οικονομίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και για οφειλές προς το Δημόσιο, σε περιπτώσεις όμως που τα χρέη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν προϋπήρχαν.

Ασχέτως πάντως της νομοθετικής ρύθμισης οι τράπεζες έχουν αποφασίσει, ιδία βούληση, να κάνουν πράξη το «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

 

«Πράσινα» τέλη

 

Τεράστια σημασία για τα έσοδα του προϋπολογισμού έχει και η ρύθμιση που αφορά την απόσυρση και την αναμόρφωση του συστήματος των τελών κυκλοφορίας με την καθιέρωση «πράσινων τελών».

Το Yπουργείο Οικονομίας υπολογίζει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από τα «πράσινα τέλη», τα οποία θα επιβαρύνουν πλέον πολύ περισσότερο τα παλιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα και λιγότερο τα καινούργια.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο