Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο στόχαστρο της ΥπΕΕ όλες οι δραστηριότητες

Κάθε οικονομική δραστηριότητα που έχει κίνηση ή πελατεία θα βρεθεί στο στόχαστρο των «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΥπΕΕ κ. Πασχ. Μπουχώρης, ενώ στο απυρόβλητο θα μείνουν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τη χρηματοοικονομική κρίση.

«Στο στόχαστρο της ΥπΕΕ όλες οι δραστηριότητες»

Κάθε οικονομική δραστηριότητα που έχει κίνηση ή πελατεία θα βρεθεί στο στόχαστρο των «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΥπΕΕ κ. Πασχ. Μπουχώρης, ενώ στο απυρόβλητο θα μείνουν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από τη χρηματοοικονομική κρίση.

- Με βάση τα στοιχεία που συλλέγετε, ποιοι κλάδοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο; «Η φοροδιαφυγή δεν είναι μια δραστηριότητα αποκομμένη από την υπόλοιπη οικονομική ζωή. Εχει, εκτός από ποσοτικές, και ποιοτικές αυξομειώσεις και διαφοροποιήσεις. Και έχει φυσικά και μια πτυχή που καλύπτεται πίσω από τη “συνενοχή” περισσότερων του ενός. Δείτε για παράδειγμα την παραπαιδεία. Στα φροντιστήρια υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα και μπορεί να περιορισθεί ή και να εξαλειφθεί. Στα ιδιαίτερα μαθήματα όμως αυτό δεν είναι εξίσου εφικτό. Η πτυχή αυτή δεν είναι μετρήσιμη με ασφάλεια, ως εκ τούτου δεν αποτυπώνεται και στους επίσημους δείκτες παραβατικότητας για κάθε περιοχή ή κλάδο δραστηριότητας. Οι αριθμοί, συνεπώς, δεν λένε όλη την αλήθεια, αλλά σαφώς βοηθούν στην προσέγγιση της κατάστασης. Τα στοιχεία των ελέγχων είναι στη διάθεση του καθενός, μέσω της ιστοσελίδας της ΥπΕΕ, καθώς ακολουθούμε απαρεγκλίτως την αρχή της διαφάνειας».

- Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να περιοριστούν η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα;

«Είναι θέμα παιδείας και προσωπικής ηθικής, αλλά πριν απ΄ όλα θέμα κοινής λογικής. Η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στερούν απ΄ όλους μας τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερα σχολεία, καλύτερα νοσοκομεία, καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Χρειάζεται και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη δική τους ευθύνη και να ζητούν αποδείξεις για τα χρήματα που καταβάλλουν. Μακροπρόθεσμα η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, να αλλάξουμε κουλτούρα και να κάνουμε έργο που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Μεσοπρόθεσμα πρέπει να απλουστευτεί η φορολογική νομοθεσία, να τεθούν σε πλήρη λειτουργία σύγχρονα συστήματα πληροφορικής και βραχυπρόθεσμα να γίνουν τομές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να υπεισέρχεται λιγότερο ο ανθρώπινος παράγοντας στους ελέγχους, να τιμωρούνται ταχύτερα και παραδειγματικά όλοι οι παραβάτες». - Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών το επόμενο διάστημα;

«Είμαστε στο τέλος της θερινής περιόδου και μεγάλο μέρος των ελέγχων έχει επικεντρωθεί στις περιοχές που έχουν τουριστική κίνηση. Ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ελέγχουμε ιδίως τις κάθε είδους επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, παροχής φαγητού και διασκέδασης, μίσθωσης αυτοκινήτων ή δικύκλων, σκαφών και εταιρείες διοργάνωσης εκδρομών και περιηγήσεων κ.ο.κ. Οι εντολές μας είναι σαφείς, ελέγχουμε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που διαπιστώνουμε ότι έχουν κίνηση, πελατεία. Οπου η οικονομική κρίση έχει επιδράσει και δεν υπάρχει δραστηριότητα δεν πραγματοποιούμε ελέγχους. Οποιοι όμως την εκμεταλλεύονται για κερδοσκοπικούς σκοπούς βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων της ΥπΕΕ- και όχι μόνο».

Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο