Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κρίσιμη συνάντηση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Το οικονομικό επιτελείο έχει θορυβηθεί από τη δυσλειτουργία που δημιουργούν στην αγορά οι μεταχρονολογημένες επιταγές, αλλά και από το ενδεχόμενο να σκάσει η «φούσκα» που δημιουργείται από αυτές. Φόβοι ότι η εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Κρίσιμη συνάντηση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Το οικονομικό επιτελείο έχει θορυβηθεί από τη δυσλειτουργία που δημιουργούν στην αγορά οι μεταχρονολογημένες επιταγές, αλλά και από το ενδεχόμενο να σκάσει η «φούσκα» που δημιουργείται από αυτές. Φόβοι ότι η εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου θα συναντηθεί αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) καθώς έχει κληθεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα επιλύει το μεγάλο πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών χαρακτηρίζεται «βραδυφλεγής βόμβα» και διογκώνεται διαρκώς. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό που διακινείται αντιστοιχεί σε 1,5 φορές το εγχώριο ΑΕΠ, αν και όπως είχε επισημάνει πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, «κανείς δε μπορεί να υπολογίσει ούτε κατά προσέγγιση την αξία τους, διότι εξοφλούνται ως επιταγές ημέρας».

Η άκρατη διακίνηση των μεταχρονολογημένων επιταγών, αποτελεί αλάνθαστο «δείκτη» για τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην αγορά καθώς λειτουργεί ως έμμεση μορφή δανεισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης είχε εκτιμήσει ότι το 75-80% των επιχειρηματικών συναλλαγών γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Η μοναδική αγορά

Η Ελλάδα είναι η μοναδική αγορά στην Ε.Ε. που το εμπόριο της και οι επιχειρηματίες της δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές. Σε καμία μάλιστα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τράπεζες δε «σπάνε» μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως αυτό συμβαίνει στην εγχώρια αγορά.

Οι επιταγές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για τον δανεισμό των επιχειρήσεων. Η τακτική αυτή, «εξυπηρετεί» και τους Έλληνες εμπόρους, αλλά και τις τράπεζες οι αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τις προμήθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες παρακρατούν το 20% του ποσού που αναγράφεται στην επιταγή, ενώ στην αγορά εκτός τραπεζικού συστήματος πληροφορίες αναφέρουν ότι φτάνουν και το 35%.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από τη δυσλειτουργία που δημιουργούν στο σύστημα οι μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και από το ενδεχόμενο να σκάσει η «φούσκα» που δημιουργείται από αυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να επιλύσει το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία με τους τραπεζίτες, καθώς η εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με δυσμενέστερες από τις παρούσες παρενέργειες. Το πρόβλημα θα διογκωθεί γεωμετρικά, ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ξένοι οίκοι και οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος παρατεταμένης στασιμότητας είναι μεγάλος.

Ακάλυπτες

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 1 στις 10 επιταγές μένει ακάλυπτη, ενώ στο τέλος Ιουλίου το σύνολο του ποσού των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 1,95 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωποι του Εμπορίου αναμένεται να αντιδράσουν σε ενδεχόμενα μέτρα που θα πάρουν, οικονομικό επιτελείο και τραπεζίτες, όπως άλλωστε είχαν κάνει και παλαιότερα με τις προτάσεις του τέως Διοικητή της ΤτΕ κ. Γκαργκάνα.

Ο κ. Γκαργκάνας είχε προτείνει την υποχρεωτική χρήση δίγραμμης επιταγής στην καθημερινή συναλλακτική πρακτική του εμπορικού κόσμου, προκειμένου, αφενός να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και αφετέρου να καταργηθεί σταδιακά το καθεστώς της μεταχρονολογημένης επιταγής.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσει ακόμα τόσο τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών, όσο και τη διοχέτευση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.

Ρευστότητα

Στην ατζέντα του υπουργού προς συζήτηση με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ενταχθεί και το μεγάλο αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως αυτό επιδρά στους ισολογισμούς και τα κέρδη των τραπεζών, αλλά και τις δυσλειτουργίες που φέρνει στην ελληνική αγορά.

Το υπουργείο Οικονομίας θα ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου από τους τραπεζίτες, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ θα ζητήσει από τους τραπεζίτες τις εκτιμήσεις τους για των ύψος των επισφαλών δανείων για το σύνολο του 2009, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν από τον πίνακα καθυστερήσεων (καθυστερήσεις έως 30, έως 60, έως 90 και άνω των 90 ημερών).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε για τη Σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Κλάδου ανέφερε ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι αβέβαιες και οι συνεχιζόμενες διακυμάνσεις στις χρηματαγορές επηρεάζουν τις τράπεζες.

Η έκθεση, η οποία εξετάζει την κατάσταση του κλάδου για το 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009,αναφέρει ότι από την αρχή του έτους παρουσιάζεται βελτίωση στις συνθήκες του χρηματοπιστωτικού κλάδου. «Παρ' όλα αυτά, οι προοπτικές κερδών των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2009 παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, εξαιτίας, σε μεγάλο βαθμό, της πιθανότητας περαιτέρω αύξησης των επισφαλών δανείων», τονίζει η ΕΚΤ.

Πώς «οπλίζεται η βόμβα»
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό που διακινείται με μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχεί σε 1,5 φορές το εγχώριο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 1 στις 10 επιταγές μένει ακάλυπτη, ενώ στο τέλος Ιουλίου το σύνολο του ποσού των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 1,95 δισ.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική αγορά στην ΕΕ που το εμπόριο της και οι επιχειρηματίες της δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές. Οι επιταγές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για τον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Η τακτική αυτή, «εξυπηρετεί» και τους Έλληνες εμπόρους, αλλά και τις τράπεζες οι οπόιες αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τις προμήθειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες παρακρατούν το 20% του ποσού που αναγράφεται στην επιταγή, ενώ στην αγορά εκτός τραπεζικού συστήματος πληροφορίες αναφέρουν ότι φτάνουν και το 35%.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο