Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ασφαλιστικές εισφορές για 14 μήνες επιβάλλει ο ΟΑΕΕ

Με την επιβολή δύο πρόσθετων ετήσιων εισφορών σε όλους τους ασφαλισμένους και την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης όσων ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ως «έδρα» περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων -και σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ- σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντλήσει νέους πόρους υπέρ του ΟΑΕΕ για να μην υποχρεώνεται να «καλύπτει», μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα του Ταμείου.

Ασφαλιστικές εισφορές για 14 μήνες επιβάλλει ο ΟΑΕΕ

Με την επιβολή δύο πρόσθετων ετήσιων εισφορών σε όλους τους ασφαλισμένους και την επέκταση της υποχρεωτικής ασφάλισης όσων ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ως «έδρα» περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων -και σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ- σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντλήσει νέους πόρους υπέρ του ΟΑΕΕ για να μην υποχρεώνεται να «καλύπτει», μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τα συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα του Ταμείου.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομίας, Ι. Παπαθανασίου, και Απασχόλησης, Φ. Πάλλη Πετραλιά, υπό την πίεση και της δημοσιονομικής στενότητας προβλέπει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες:

Πρώτο μέτρο
Αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΟΑΕΕ έτσι ώστε να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι εισφορές για 14 μήνες, αντί των 12 μηνών, σήμερα. Οι εισφορές των δύο επιπλέον μηνών θα αντιστοιχούν στα ποσά που αναλογούν για την πληρωμή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που ήδη καταβάλλει ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους χωρίς, ωστόσο, να εισπράττει κανένα σχετικό έσοδο. Δηλαδή εισπράττει εισφορές για 12 μήνες και πληρώνει παροχές για 14. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Κ. Παπαθανασίου, έχει συζητήσει με τους εκπροσώπους των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων το ταμειακό πρόβλημα που προκαλεί ακολουθούμενη πολιτική του Ταμείου παρουσιάζοντας στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ετησίως «χάνονται» περί τα 200 εκατ. ευρώ. Με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι και της έλλειψης ρευστού, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει εισηγηθεί να γίνει η παρακράτηση αυτή των επιπλέον δύο μηνιαίων εισφορών σταδιακά έως το 2013. Από το 2010 και κάθε χρόνο μετά να παρακρατείται η 13η εισφορά, ενώ από το 2013 να αρχίσει να εισπράττεται από τους ασφαλισμένους και η 14η.

Δεύτερο μέτρο
Υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, με νομοθετική ρύθμιση, των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι επιλέγουν ως έδρα της επιχείρησής τους περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων για να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Το μέτρο είχε προωθήσει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, αλλά λόγω των αντιδράσεων βουλευτών από όλες τις πτέρυγες το είχε? αποσύρει. Τώρα, το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής στενότητας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομίας, στους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) με τους οποίους συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα. Για την επέκταση της ασφάλισης η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει προτείνει να μην αποτελεί αποκλειστικό κριτήριο για την αυτοδίκαιη μεταφορά από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ μόνο η έδρα του επαγγελματία, αλλά ταυτόχρονα και η επαγγελματική ιδιότητα του ασφαλιστέου προσώπου καθώς και ο τόπος άσκησης του επαγγέλματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 12.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι, αποφεύγουν σήμερα να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να «χάνονται» εισφορές περί τα 28 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ελλειμα-ρεκόρ
Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογίσει έλλειμμα ρεκόρ -άνω των 700 εκατ. ευρώ- για φέτος (παρά την αύξηση, κατά 5%, από την 1η/1/2009, των εισφορών), ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία Γ. Κουτρουμάνης έχει αποκαλύψει πως για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι άλλες παροχές ο ΟΑΕΕ χρειάζεται άλλα 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Το αναλογιστικό έλλειμμα του ΟΑΕΕ, ύστερα από 50 χρόνια, θα «αγγίζει» τα 51,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει συντάξει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο