Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποια σκάφη αναψυχής φορολογούνται - πόσο φόρο πληρώνουν.

Με χθεσινή του εγκύκλιο (ΠΟΛ: 1107/2009) το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι ημερομηνίες καταβολής του φόρου θα καθορισθούν με μελλοντικές αποφάσεις, ενώ κοινοποιεί παράλληλα τις νέες ρυθμίσεις που έχουν επέλθει για τα σκάφη αναψυχής με τον Νόμο 3790/2009 (ΦΕΚ Α΄ 143 /7-8- 2009).

Ποια σκάφη αναψυχής φορολογούνται - πόσο φόρο πληρώνουν.

Με χθεσινή του εγκύκλιο 3790/2009 (ΦΕΚ Α΄ 143 /7-8- 2009).
Σύμφωνα με αυτές:

- Ο νέος φόρος επιβάλλεται στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής μόνο εφόσον παραμένουν στην ελληνική επικράτεια άνω των 40 ημερών. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής το διάστημα των 40 ημερών θα πρέπει να συμπληρωθεί από 1.1.2009 έως 30.9.2009.

- Ο ειδικός φόρος επιβάλλεται σε μηχανοκίνητα σκάφη που υπερβαίνουν τα 10 μέτρα και υπολογίζεται ανάλογα με το μήκος του πλοίου ως εξής:

α) Για τα πρώτα 13 μέτρα, 300 ευρώ ανά μέτρο, β) για τα επόμενα τέσσερα μέτρα (ήτοι 14 έως 17 μέτρα) 550 ευρώ ανά μέτρο, γ) για τα επόμενα τέσσερα μέτρα (από 18 έως 21 μέτρα), 800 ευρώ ανά μέτρο, δ) για τα επόμενα τέσσερα μέτρα (από 22 έως 25 μέτρα), 1.050 ευρώ ανά μέτρο, ε) για μέτρα από το 26ο και πάνω 1.300 ευρώ ανά μέτρο.


- Στα ιστιοφόρα σκάφη που υπερβαίνουν τα 15 μέτρα ο ειδικός φόρος υπολογίζεται ως εξής: α) Για τα πρώτα 20 μέτρα, 200 ευρώ ανά μέτρο β) για τα επόμενα πέντε μέτρα (21 έως 25 μέτρα), 400 ευρώ ανά μέτρο γ) για τα μέτρα από το 26ο και πάνω, 600 ευρώ ανά μέτρο.

- Για τα μηχανοκίνητα σκάφη κάτω των 10 μέτρων και των ιστιοφόρων κάτω των 15 ετών επιβάλλεται ειδικό τέλος ύψους... 1 ευρώ!

- Τα επαγγελματικά σκάφη καταβάλλουν το 50% του ειδικού φόρου, αλλά ειδικά για το πρώτο έτος θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου και στη συνέχεια θα τους επιστραφεί το 50% εφόσον πληρούν τα κριτήρια που θα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση.

- Η καταβολή του ειδικού φόρου γίνεται με ειδική δήλωση. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης ή παράλειψης καταβολής του ειδικού φόρου επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

- Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης των στοιχείων του ιδιωτικού ή επαγγελματικού πλοίου αναψυχής όπως μήκος, κατηγορία (ιδιωτικό - επαγγελματικό), είδος (μηχανοκίνητο - ιστιοφόρο) σημαία, ταυτότητα κυρίου ή κατόχου, φυσικού ή νομικού προσώπου και ΑΦΜ επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 15% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ελέγχου στα υπόχρεα πλοία από τις λιμενικές Αρχές διαπιστωθεί η μη καταβολή του ειδικού φόρου, τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου παρακρατούνται μέχρι την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η διενέργεια πλου από πλοίο αναψυχής που υπόκειται στην καταβολή του ειδικού φόρου αν αυτός δεν έχει καταβληθεί για το τρέχον έτος. Οι λιμενικές Αρχές χορηγούν άδεια απόπλου σε πλοίο αναψυχής που υπόκειται στην καταβολή του ειδικού φόρου μόνο εφόσον προσκομίζεται αποδεικτικό καταβολής του. Σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού φόρου, δεν χορηγείται άδεια απόπλου μέχρι να προσκομισθεί στη λιμενική Αρχή του λιμένα κατάπλου το αποδεικτικό καταβολής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο